شهرت آنلاین چیست؟ / چگونه شهرت برند کسب و کارمان را مدیریت کنیم؟

مدیریت شهرت آنلاین چیست؟
مزیت مدیریت شهرت آنلاین چیست؟
چگونه شهرت برندمان را مدیریت کنیم؟
در این مطلب قصد داریم به سوالات بالا پاسخ دهیم. اما قبل از هر چیز لازم است بدانیم که شهرت آنلاین چیست؟
مدیریت شهرت آنلاین چیست؟
اگر بخواهیم مدیریت شهرت آنلاین یا همان ORM (Online Reputation Management) را به زبانی ساده بیان کنیم، باید بگوییم که مدیریت شهرت آنلاین به مجموعهای از فعالیتها اطلاق میشود که به ایجاد سرنخ و درک مثبتی از نام برند توسط مخاطبان در فضای مجازی منجر میگردد.
به تعریفی که در سایت سمراش (semrush) از مدیریت شهرت برند آمده است توجه کنید.

با استفاده از مدیریت شهرت برند، یک کسب و کار میتواند به طور فعال نسبت به نظرات، بازخوردها و واکنشهای مخاطبان بالقوه در خصوص برندشان اشراف کامل داشته باشند و آن را رصد کنند. با این کار، برندها میتوانند از نظرات منفی که درباره آنان در فضای مجازی بیان میشود مطلع شوند و سپس با مدیریت درست و یا کمپینهای به موقع محتوایی، امواج منفی را خنثی و دید مخاطب را نسبت به خودشان مثبت کنند.
به قول ترامپ رئیس جمهور آمریکا که گفته بود ” تمایل دارد مشهور شود، حتی اگر این شهرت با بدنامی همراه باشد. او اشاره کرده بود که شهرت، چه خوب و چه بد، باعث میشود که افراد به او توجه کنند و این برای او اهمیت دارد.” این در حالی است که در دنیای کسب و کار این موضوع کاملا متفاوت است و بدنامی یک برند میتواند به قیمت جان آن برند تمام شود و تمام عناصر آن را فرو بریزد.
میتوانید در مطلبی دیگر از طریق لینک زیر تمامی نکات انجام برندینگ و مراحل آن را مشاهده نمایید.
چرا باید مدیریت شهرت آنلاین انجام داد؟
به عبارتی هر آثار آگاهانه یا غیر آگاهانه که هم میتواند خوب یا بد باشد و یا از طرف خود ما یا سایرین باشد و در فضای آنلاین منتشر شود و روی برند ما تاثیر بگذارد، شهرت آنلاین نامیده میشود. منشا این موضوع را میتوان در دو چیز یافت. اول به خاطر عملکرد بد برند است که میتوان ریشه آن را در عملکرد ضعیف کسب و کارمان جستجو کرد و لازم است تا با مدیریت صحیح، ذهنیت منفی را نسبت به آن از بین برد. منشا دوم را میتوان اخلال افکنی توسط رقبا یا افراد سودجو دانست. به نحوی که فرد یا گروهی به صورت عامدانه و به قصد تخریب برند، فضای مجازی را نسبت به برند ما آلوده میکنند. در هر دو صورت لازم است تا به نحوی صحیح و هوشمندانه این فضا را مدیریت کرد تا برند از چالش پیش رو عبور نماید.
تفاوت مدیریت شهرت برند و برند رفرش
مدیریت شهرت برند و برند رفرش ارتباطی تنگاتنگ دارند، زیرا هرگونه بهروزرسانی در هویت بصری، پیامها یا ارزشهای برند میتواند بر درک عمومی و شهرت آن تأثیر بگذارد. زمانی که یک برند دچار افت اعتبار یا کاهش تعامل با مخاطبان میشود، برند رفرش فرصتی برای بازسازی تصویر آن در ذهن مشتریان فراهم میکند. با اجرای یک استراتژی هوشمندانه در مدیریت شهرت، برند میتواند تغییرات خود را بهگونهای معرفی کند که نهتنها از مقاومت بازار بکاهد، بلکه احساس تازهای از اعتماد و ارتباط را ایجاد کند. این فرآیند شامل کنترل بازخوردها، ارتباط مؤثر با مشتریان و تأکید بر ارزشهای جدیدی است که برند پس از رفرش ارائه میدهد.

مزیت مدیریت شهرت آنلاین چیست؟
امروزه با توجه به اینکه هر فردی قبل از آنکه بخواهد اقدامی در جهت خرید یا استفاده از محصولی انجام دهد (چه خرید حضوری و چه آنلاین)، در فضای اینترنت درباره آن محصول یا برند، جستجو میکند. دسترسی سریع و گسترده، تنوع منابع، بهروز بودن اطلاعات، امکان تعامل و بررسی نظرات، صرفهجویی در زمان و هزینه منجر شده است تا افراد به جز استفاده از نظرات دیگران، در فضای اینترنت نیز به جستجو بپردازند.
تصور کنید که یک شخصی میخواهد یک موبایل خریداری کند. او ساعتها وقت خود را برای پیداکردن اطلاعات و استفاده از نظرات دیگران در سایتهای مختلف صرف میکند. پس قطعا در این مدت با نظرات متفاوتی درباره آن موبایل رو به رو میشود. اگر برند تولیدکننده آن موبایل نتوانسته باشد که محصول خوبی به بازار عرضه کرده باشد، قطعا مخاطب بالقوه این برند با نظرات منفی در فضای آنلاین رو خواهد شد. کار زمانی سختتر میشود که رقبا و یا سایر افرادی که منفعتی در تخریب این برند داشته باشد به این موضوع دامن خواهند زد و با این اقدام، شهرت آنلاین آن برند خدشهدار خواهد شد. حال برای جلوگیری از این اتفاق لازم است تا شهرت آنلاینمان را کنترل کنیم. این کار مزیتهای زیادی دارد که در زیر به آن اشاره شده است.
کنترل تصویر برند:
اولین و مهمترین مزیت مدیریت شهرت آنلاین، محافظت از تصویر برند ما در ذهن مخاطبان است. زمانی که در فضای اینترنت از برندمان خوب گفته شود و یا از صحبتهای نادرست و حواشی و شایعههای پیرامون برندمان جلوگیری کنیم، این کار میتواند تصویر مناسبی از برندمان در ذهن مخاطبان ایجاد کند.
کاهش تاثیرات منفی:
زمانی که شما عملکرد خوبی در فضای اینترنت داشته و پاسخگوی نظرات و خواستههای مخاطبان باشید، میتوانید با تعامل درست با مخاطب، نگرانیهای او را نسبت به محصولات و برندتان کاهش دهید.
بهبود سئو سایت:
به هر میزان که از برند شما در فضای اینترنت بهتر سخن بگویند، افراد بیشتری راغب میشوند که با برند شما آشنا شوند و محصولات شما را خریداری نمایند. پس تعریف و تمجید از برند شما در فضای آنلاین، تاثیر مستقیمی بر سرچ ارگانیک برند شما دارد.
تعامل مؤثر با مشتریان
مدیریت شهرت آنلاین به کسبوکارها این فرصت را میدهد که با مشتریان خود در فضای دیجیتال بهطور مؤثر ارتباط برقرار کنند. این تعامل نه تنها کمک میکند تا مشتریان احساس شنیده شدن کنند، بلکه باعث ایجاد رابطهای عمیقتر و وفاداری بیشتر به برند میشود. پاسخگویی به نظرات و ارائه راهحلهای مفید، باعث ایجاد اعتماد در مشتریان میگردد.
چگونه شهرت برندمان را مدیریت کنیم؟
مدیریت شهرت آنلاین، صرفا انجام چند کار کوچک در یک بازه زمانی کوتاه نیست. این کار باید به طور مستمر و در چند جبهه مختلف انجام گیرد تا میزان اثربخشی آن افزایش یابد. به طور مثال رسانههای اختصاصی برند میتوانند به این موضوع کمک کنند. این نوع رسانهها شامل محتوای تولید شده توسط خود برند است که میتواند شامل داستانهای کارمندان و مشتریان، نظرات کاربران، محتوای تولید شده توسط کاربران (UGC) وبینارها و هر نوع محتوای ایجاد شده توسط برند باشد. این رسانهها به برندها کمک میکنند تا ارتباط مستقیم و قابل اعتمادی با مخاطبان خود برقرار کنند و اعتمادسازی را افزایش دهند.
رسانههای پولی نیز در این موضوع بسیار کمک خواهند کرد. رسانههای پولی به آن دسته از محتواهایی گفته میشود که برای آنها هزینه پرداخت میشود تا به مخاطبان هدف برسند. این رسانهها شامل پستهای اجتماعی حمایت شده، تولید سرنخ، برنامههای وابسته و تبلیغات بومی است. این نوع رسانهها به برندها این امکان را میدهند که با استفاده از بودجههای تبلیغاتی به سرعت توجه مخاطبان بیشتری را جلب کنند و به اهداف تجاری خود برسند.
رسانههای به دست آمده نیز نوعی دیگر از کانالهای انتشار محسوب میشوند که متعلق به ما نیستند اما لزوما لازم نیست هزینهای بابت انتشار محتوا در آنان پرداخت کنیم. رسانههای به دست آمده به نوعی از محتوا و تبلیغات اطلاق میشود که به صورت غیرمستقیم و از طریق روابط عمومی، اینفلوئنسر مارکتینگ و روابط رسانهای به دست میآید. این نوع رسانهها به برندها اعتبار میدهند زیرا به مخاطبان این امکان را میدهد که اطلاعاتشان را از منابع مستقل و قابل اعتماد دریافت میکنند. این رسانهها نشاندهنده تأثیرگذاری برند بر جامعه و اعتبار آن در فضای عمومی هستند.
پیشنهاد میشود به منظور شناخت بیشتر انواع کانال انتشار از طریق لینک زیر اقدام نمایید.
⇐ انواع کانال انتشار محتوا (کانال توزیع محتوا) + ویدیو، مدل و مثال ⇒

ابزار مناسب برای مدیریت شهرت آنلاین
یکی از راههایی که میتوانید نظرات و صحبت افراد در خصوص برندتان را در فضای مجازی رصد کنید، جستجوی آنلاین است. یعنی نام برند خود را در بسترهای مختلفی نظیر گوگل، اینستاگرام، توییتر، لینکدین، یوتیوب و … سرچ کنید و مشاهده نمایید که چه صحبتهایی پیرامون برند شما شکل گرفته است. اما این کار هم دشوار و هم بسیار زمانبر هست. اما راه چاره چیست؟
معمولا برای سادهسازی و انجام کارها در کمترین زمان، استفاده از ابزارها میتواند این مساله را حل کند. مدیریت شهرت آنلاین نیز از این قاعده مستثنی نیست و برای این کار ابزارهای مختلفی وجود دارد. اما میتوان گفت که ابزار دیتامی یکی از بهترین ابزارهای ایرانی و در دسترس همگان است. این ابزار میتواند با استفاده از فیلترهای گوناگونی که توسط مهندسان شرکت لایف وب طراحی شده است، تمامی اطلاعات یک موضوع یا برند را در کانالهای مختلفی نظیر، انواع شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، گروههای تلگرامی، کانالهای تلگرامی، ایتا، سروش، توییتر، لینکدین و … و همچنین در روزنامه و تلوزیون را به شما ارائه دهد. جالب بودن این مطلب زمانی بیشتر میشود که این اطلاعات در بازه زمانی بیش از 20 سال قبل قابل رویت و تحلیل هستند.
ابزاری که لازم است تا هر مدیر کسب و کاری برای مدیریت شهرت آنلاین برند خود از آن استفاده کند تا به صورت کامل مشاهده نماید که چه نظرات، پستها، توییتها و مواردی از این دست در خصوص برند کسب و کار خود در فضای مجازی در حال انتشار است و یا قبلا درباره آن صحبت شده است.
در انتها باید بگوییم که:
مدیریت شهرت آنلاین یک ابزار حیاتی برای کسبوکارها در دنیای دیجیتال است که به آنها کمک میکند تصویر برند خود را مثبت و مطلوب نگه دارند. این فرآیند با نظارت بر نظرات و بازخوردها، امکان کاهش تأثیر نظرات منفی و تقویت اعتبار آنلاین را فراهم میکند. همچنین، بهبود رتبهبندی در موتورهای جستوجو و تعامل مؤثر با مشتریان، از مزایای مهم آن است. در نهایت، مدیریت شهرت آنلاین باعث ایجاد اعتماد و وفاداری مشتریان میشود که منجر به رشد پایدار برند خواهد شد. بنابراین، هر کسبوکار باید به مدیریت شهرت آنلاین توجه ویژهای داشته باشد تا در رقابتهای دیجیتال موفق باشد.