تقویم محتوایی چیست؟
یکی از رمزهای موفقیت در حوزه دیجیتال مارکتینگ، استفاده صحیح از ابزارهای آن است. برای فعالیت موفق در بازاریابی دیجیتال و پیادهسازی استراتژی محتوایی، ابزارهای گوناگونی مورد استفاده قرا میگیرد. یکی از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ که در عین سادگی بسیار حائز اهمیت است، تقویم محتوایی است. تدوین تقویم محتوایی به تولید محتوا نظم میدهد و کسب و کارها را از سردرگمی تولید محتوا نجات میدهد.
البته با توجه به استفاده گسترده کسب و کارهای ایرانی از فضا اینستاگرام، واژه تقویم محتوایی اینستاگرام بیشتر به گوشها آشناست اما تقویم محتوایی فقط برای اینستاگرام استفاده نمیشود. به عبارتی هر بستری که ما قصد داریم در آن محتوا را به دست مخاطب برسانیم نیاز به برنامهریزی یا همان تقویم محتوایی دارد.
اما قبل از هر چیز بهتر است بدانیم تقویم محتوایی چیست. برای درک بهتر این موضوع، در زیر چند تعریف از تقویم محتوایی آورده شده است.
تعریف تقویم محتوایی از نظر گروه مشاوران سندلوس:
تعریف تقویم محتوایی از نظر سایت hootsuite :
تدوین تقویم محتوایی صرفا برای آنکه دیگران نیز این کار را انجام میدهند، کار درستی نیست. بلکه باید دقیقا بدانید این کار چه گره از مسائل شما را باز خواهد کرد و روش صحیح استفاده از آن چیست. به همین منظور نوشتن یک تقویم محتوایی فقط برای آنکه به عنوان ابزار دیجیتال مارکتینگ استفاده میشود، کارایی لازم را به همراه ندارد. برای آشنایی بهتر با تقویم محتوایی و اینکه بدانیم دقیقا تقویم محتوایی چیست، بهتر است این مطلب را تا پایان مطالعه فرمایید.
حال که دانستید تدوین تقویم محتوایی چیست، لازم است با ارکانهای آن نیز آشنا شوید. حرف اول در تدوین تقویم محتوایی را «نظم» میزند. به عبارتی تقویم محتوایی به کارخانه تولید محتوا نظم میدهد. اما باید توجه کرد این نظم دادن منجر به دستپاگیر شدن تولید محتوا نشود.
در تقویم محتوا مواردی نظیر عنوانها، کلمات کلیدی، کانالهای انتشار، قالبهای محتوا و … گنجانده میشود که یک به یک به توضیح آنها میپردازیم.
اصول طراحی تقویم محتوایی
یک تقویم محتوایی میتواند از جهات مختلف طراحی شود. برخی تقویم محتوایی کسب و کارشان را بر اساس ایام هفته برنامهریزی میکنند. مثلا برنامه یک ماه یا شش ماه آینده کسب و کارشان را بر اساس ایام هفته در آن پیادهسازی میکنند. برخی کسب و کارها به دلیل آنکه محصول محور هستند تمامی محتوای تولیدیشان را بر اساس محصولات قرار میدهند. یعنی عنوانهایی که قرار است تولید کنند را مطابق با محصولات و خدماتی که دارند طراحی میکنند. اما یک تقویم محتوایی با کیفیت به هر نحوی که طراحی شود ملزم به رعایت برخی استانداردها است. در ادامه با استانداردهای تدوین تقویم محتوایی آشنا میشویم.
در طراحی تقویم محتوایی باید به چه نکاتی توجه کرد؟
عناوین:
بازاریابی دیجیتال یک محیط کاملا علمی و ساختارمحور است. به همین دلیل باید از اعمال نظرات و سلایق شخصی در آن دوری کرد و اگر غیر از این باشد عملا کسب و کار شما جایگاهی در دیجیتال مارکتینگ ندارد. تعیین و استخراج عناوین نیز از این قاعده مستثنا نیست. برای به دست آوردن عناوین مناسب که مورد پسند مخاطب باشد شما میتوانید با تحلیل پرسونا و مخاطبان هدفتان بفهمید چه عناوینی برای آنان جذاب است. همچنین میتوانید از طریق بررسی سایتهای رقیب، عنوانهای پر سرچ و مورد پسند مخاطبتان را به دست آورید. سپس با رعایت نکات عنوان نویسی و همچنین رعایت نکات فنی آن، عنوانهای پرسرچ و مخاطبپسند را استخراج کنید و بر پایه آن محتوا مورد نظرتان را تولید نمایید.
زیرعنوانها:
گرچه بدست آوردن زیرعنوان برای هر یک از عناوین استخراج شده کار دشواری به نظر میرسد اما تولید محتوا را بسیار روانتر و سادهتر میکند. همچنین باعث میشود تولید کننده محتوا از چهارچوب خواسته شما خارج نشود و مطالبی که مد نظر شما است را تولید کند. مثلا در همین مطلب عنوان اصلی « تقویم محتوا چیست؟ – چگونه یک تقویم محتوایی تدوین کنیم؟» است و زیرعنوانهای آن ( تعاریف تقویم محتوایی- چه مواردی در تقویم محتوایی گنجانده میشود – تاثیر تقویم محتوایی بر سئو – نکات مهم در تدوین تقویم محتوایی و … ) است.
کلمات کلیدی:
از نظر سئو کلمه کلیدی همان واژگانی هستند که مخاطبان یک حوزه آن را در موتورهای جستجو سرچ میکنند. برای یافتن کلمات کلیدی مرتبط با کسب و کار خودتان میتوانید از سایتهای زیر کمک بگیرید.
keyword planner
google trends
keywordshitter
keywordtool
keywordseverywhere
دقت کنید اگر مطالب شما در سایت، شبکههای اجتماعی و سایر بسترهای پیامرسان بسیار مفید و کاربردی باشد ولی فاقد کلمات کلیدی باشد، از نظر گوگل و سایر موتورهای جستجو کم ارزش تلقی میشود. پس حتما قبل از تدوین تقویم محتوایی، کلمات کلیدی هر عنوان را به دست آورید.
کانالهای انتشار:
تعیین کانالهای انتشار به تولید کننده محتوا کمک میکند تا بداند لحن محتوا، تعداد کلمات و کارکترها، قالبهای محتوا و … به چه صورت باشد و چگونه بر مبنا آن محتوا تولید کند. مثلا تعداد کارکترهای مجاز در کپشن اینستاگرام 2200 کارکتر (یا حدود 400 کلمه میباشد.) در صورتی که در بلاگ سایت، این محدودیت وجود ندارد. همچنین لحن محتوا در هر یک از بسترهای انتشار متفاوت است. قطعا لحن محتوا در یک بستر انتشاری مثل اینستاگرام که محیط فان و سرگرمی دارد با شبکه اجتماعی لینکدین که فضا کسب و کاری دارد متفاوت خواهد بود. به همین جهت مشخص شدن کانالهای انتشار مثل بلاگ، اپلیکیشن،اینستاگرام، توییتر، لینکدین، تلگرام، کمپینهای تبلیغاتی، پیامک، ایمیل و … به بهینهتر شدن محتوا و تولید هدفمند آن کمک خواهد کرد.
قالبهای محتوا:
محتوا متنی، پادکست، ویدیو، عکس، موشنگرافی، اینفوگرافی و … نمونههایی از قالبهای محتوایی هستند. مشخص شدن قالبهای محتوایی در تقویم محتوا منجر به مشخص شدن بودجه تولید محتوا میشود و هم صاحب کسب و کار میداند پس از اتمام تولید محتوا، چه تعداد از محتواها به صورت متنی، گرافیکی، ویدیویی و … تولید شدهاند و برای انتشار آن برنامهریزی میکند.
این که از کدامیک از قالبهای محتوایی استفاده کنید و از هر کدام چه تعداد تولید کنید به استراتژی محتوایی شما بستگی دارد. در استراتژی محتوایی، سلایق پرسونا هدف شما درباره قالبهای محتوایی، کانالهای انتشار موجود و آینده کسب و کار شما، میزان اثرگذاری هر یک از قالبها بر مخاطبان و … بررسی و برای آن برنامهریزی میشود.
علاوه بر موارد ذکر شده، مواردی نظیر تاریخ تولید، تاریخ انتشار، توضیحات تگ متا، مسئول تولید و نشر، گرافهای محتوایی و … نیز در تقویم محتوایی استفاده میشود.
داشتن تقویم محتوایی چه تاثیری بر سئو سایت دارد؟
یکی از نکات مهم برای الگوریتمهای موتورهای جستجو مخصوصا گوگل، نظم در انتشار محتوا است. مثلا گوگل به سایتی که هر روز و یا هر هفته در یک تایم مشخص محتوا خود را بارگزاری میکند نسبت به سایتی که برنامه مشخصی برای انتشار محتوا ندارد، امتیاز بیشتری قائل میشود. همچنین لینک سازی و ارتباط بلاگ سایت شما با سایر بسترهای انتشار مثل اینستاگرام برای الگوریتمهای گوگل دارای ارزش است. لذا شما به عنوان صاحب کسب و کار و یا تدوینگر تقویم محتوایی میتوانید در تقویم محتوایی بلاگ و یا تقویم محتوایی اینستاگرام ارتباط موثری بین بسترهای انتشار محتوا برقرار نمایید. از طرفی مشخص شدن عناوین کاربردی و استخراج کلمات کلیدی مناسب در تقویم محتوا، امتیاز بالایی برای سئو سایت شما به ارمغان میآورد.
از خروجی تقویم محتوایی چه استفادهای میشود؟
- تولید کنندگان محتوا میدانند برای چه عنوان و زیر عنوانهایی باید محتوا تولید کنند.
- تولید کنندگان محتوا متنی میدانند باید طبق چه کلمات کلیدی و چه تعداد کلمه، محتوا تولید کنند.
- تولید کنندگان محتوا گرافیکی میدانند در چه چهارچوبی، محتوا تولید کنند تا به خواسته کارفرما نزدیک باشد.
- انتشار دهندگان محتوا میدانند در چه تاریخی و در چه بستری باید محتوا را نشر دهند.
- مدیران و کارفرمایان میتوانند به صورت جزئی از هزینههای تولید محتوا قبل از انتشار آن آگاه شوند و برنامهریزی کنند. مدیران اجرایی بر اساس تقویم محتوایی به صورت منظم و هماهنگ با کارکنان و فریلنسرها در ارتباط قرار میگیرند.
- مدیران فنی سایت از طریق گرافهای محتوایی موجود در تقویم محتوایی، ساختار محتوایی سایت را به دست میآورند و این امر به بهتر شدن سئو سایت کمک میکند.
سخن پایانی
در این مقاله سعی شد تا اصول تدوین تقویم محتوایی رابیان کنیم. اینکه تقویم محتوایی چیست؟ دارای چه بخشهایی است. چه تاثیری بر سئو دارد و مدیران چگونه میتوانند از آن استفاده کنند.
برای تدوین تقویم محتوایی نباید به هیچ عنوان کار را سخت کرد. یعنی باید در کنار رعایت کردن اصول و نظم در محتوا، کار برای تولیدکنندگان و منتشر کنندگان آن نیز ساده شود. اگر غیر از این اتفاق بیوفتد یعنی در طراحی تقویم محتوایی دچار اشتباه شدهایم. اما در نهایت عاملی که میتواند کسب و کارها را به سمت تدوین تقویم محتوایی سوق دهد، توجه گوگل به انشتر منظم و با برنامه محتوا در بسترهای آنلاین مانند سایت است. کاری که دقیقا توسط تقویم محتوایی اجرا میشود.