ترندیابی, مقالات

ترندسازی چیست؟ «3» روش کاربردی و مهم برای ساختن ترندها

ترندسازی
زمان مطالعه: 7 دقیقه

در مطالب قبلی به صورت کامل درباره ترندیابی، روش‌های ترندیابی، کاربرد ترندیابی در تحقیقات بازار و کاربرد ترندیابی در تدوین استراتژی محتوایی صحبت کردیم. اما در این مقاله قصد داریم مبحث ترندسازی و روش‌های انجام آن را بیان کنیم. روشی که در دنیای کسب و کار امروز بسیار مهم است ولی کمتر به آن توجه می‌شود و ناشناخته باقی مانده است.

به همین دلیل قبل از ورود به بحث لازم است تا با واژه ترندسازی بیشتر آشنا شوید:

تفاوت ترندیابی با ترندسازی

 وقتی صحبت از ترندیابی می‌شود، مقصود ما، واژگان یا عباراتی هستند که در بازه‌های زمانی گذشته، بیشتر از همه مورد استفاده مخاطب قرار گرفته‌اند. به عبارتی نشان‎دهنده سیر یک روند از نیازهای مخاطب است که در گذشت زمان با تغییراتی همراه است. این نیاز در دنیای دیجیتال از طریق سرچ‌ها به دست می‌آید. این به شما کمک می کند تا الگوهای رفتار کاربر یا مشتری را شناسایی کنید.

اما ترندسازی به معنای ایجاد یک ترند جدید با توجه به نیاز مخاطب است که تا به حال مخاطب به آن توجهی نداشته است. به عبارتی ما از طریق ترندسازی قصد داریم با توجه به اهداف کسب و کاریمان، ترندهای مد نظرمان را به دید مخاطب برسانیم.

ترندیابی چیست

فواید ترندسازی

کسب و کارها از طریق ترندسازی می‌توانند کسب و کار خود را توسعه دهند. ترندسازی برای کسب و کارهایی که قصد دارند محصولات جدیدی تولید کنند و آن را در بازار فعلی و یا بازارهای جدید عرضه کنند مناسب است. همچنین برای کسب و کارهایی که تنوعی در محصولات ندارند اما قصد دارند محصولات فعلیشان را در بازارهای جدید معرفی کنند نیز کارآمد است.

در ادامه به فواید ترندسازی اشاره شده است:

1) پیشی گرفتن از رقبا

زمانی که شما ترندسازی انجام می‌دهید، در حقیقت یک گام از رقبا خود جلو هستید. چرا که ترندیابی، برنامه‌ریزی برای شناسایی نیازهای مخاطب از رفتارهای گذشته است. این اماکان برنامه‌ریزی برای سایر رقبا نیز وجود دارد. اما ترندسازی یک امر یکتا و منحصر به فرد است که شما به عنوان یک کسب و کار پیشرو، به نیاز مخاطبان جهت می‌دهید.

2) پیشرو بودن در صنعت

کسب و کارهایی که از ترندسازی استفاده می‌کنند، معمولا در آینده رهبران بازار می‌شوند. این روش به شرکت‌های دنباله‌رو کمک می‌کند تا بتوانند جای رهبران بازار را در آینده بگیرند. چرا که با ترندسازی ابتکار عمل را به دست می‌گیرند.

3) افزایش فروش و درآمد

همان‌طور که در بالا به آن اشاره شد، قبل از ترندسازی نیازهای پنهان مخاطب شناسایی می‌شود. این شناسایی در نهایت منجر به طراحی محصول خلاقانه و متناسب با نیاز مخاطب می‌شود. پس قابل پیش‌بینی است که عرضه محصول مورد نیاز مخاطب در بازار بدون رقیب و با ترندسازی گسترده برای آن، چیزی جز فروش بیشتر و افزایش درآمد کسب و کارها را به همراه ندارد.

4) جمع‌آوری دیتا دست اول

زمانی که مشغول ترندسازی برای یک محصول یا محتوا هستید، به اطلاعاتی دست پیدا می‌کنید که سایرین به آن دسترسی ندارند. دسترسی به دیتا دست اول یکی از گام‌های بلند برای توسعه کسب و کارها محسوب می‌شود.

5) دسترسی به مشتریان بالقوه و بازارهای جدید

همان‌طور که در مورد یک اشاره شد، ترندسازی به نیازهای پنهان مخاطب توجه دارد. پس زمانی که بتوانید محصول یا محتوایی تولید کنید که نیاز پنهان مخاطب را هدف بگیرد، به شکل غیر مستقیم بازارهای جدید را فتح و مشتریان بالقوه را جذب کسب و کارتان می‌کنید.

مراحل انجام ترندسازی به چه نحوی است؟

برای آنکه بتوانید به نحو مطلوب ترندسازی را در کسب و کارتان پیاده‌سازی کنید، باید به دقت مراحل زیر را بررسی کنید و گام به گام انجام دهید. ترندسازی شامل سه مرحله اصلی است:

1- انجام مقدمات قبل از ترسازی

2- ترندسازی

3- منتشرکردن ترندها (وایرال کردن ترند)

1) انجام مقدمات قبل از ترندسازی

اینکه چه ترندی، با چه قالبی و در چه کانالی برای کدام مخاطب ساخته شود نیاز به تحقیق و بررسی اولیه دارد. خود این مرحله شامل چهار زیرمرحله زیر است:

الف) بررسی مگا ترندها

مگاترندها، ترندهای کلی و کلان هر جامعه است که باید قبل از ترندسازی مورد ارزیابی قرار بگیرند. مگا ترندها می‌توانند ترندهای کلان دنیا یا مختص یک کشور و یا مختص یک صنعت باشند. در هر صورت برای به دست آوردن نیاز مخاطبان، باید مورد بررسی قرار گیرند. مگا ترندها می‌توانند کاملا با ترندهایی که مد نظر شما هستند متفاوت باشند، اما به شما کمک می‌کنند تا دغدغه‌ها مخاطبان را بشناسید و مسیر خود را در بازار پیش‌رو پیدا کنید.

مسائل اخلاقی جامعه، گسترش ارتباطات در دنیا به واسطه گسترش اینترنت، مسائل فرهنگی و اقتصادی جوامع، تاثیرات محیط زیستی و آب و هوایی و … مواردی هستند که می‌توان از آن‌ها مگاترندها را استخراج کرد.

برای مثال بررسی موارد کلان در حوزه فرهنگی کشورمان ما را به مگاترندهای مختلفی از جمله بحث حجاب می‌رساند. کسب و کارهایی که در حوزه تولید و یا واردات پوشاک فعالیت می‌کنند، می‌توانند از این مگاترند، ترندهای مد نظرشان را بسازند و با روش‌هایی که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم، آن را منتشر کنند.

برای پیدا کردن مگاترندهای صنعت و یا کشور می‌توانید از روش PESTLE استفاده کنید.

ب) بررسی ترندهای قبلی

درست است که ترندسازی یعنی ساختن ترندهای جدید متناسب با هر کسب و کار، اما توجه به ترندهای قبلی و مواردی که در گذشته ترند بوده‌اند، خط فکری جدیدی به ما برای ساختن ترندهای جدید می‌دهد. برای اطلاع از نحوه ترندیابی و آشنایی با آن، می‌توانید روی لینک کلیک کنید.

ج) بررسی نیاز مخاطب

اجازه دهید این مورد را با یک مثال تشریح کنیم. چندین سال قبل زمانی که برای اولین بار تلفن‌های همراه وارد بازار شدند، تولید کنندگان آن، محصولی جز پاسخ به نیاز آشکار مخاطب (تماس‌های تلفنی بدون سیم) ارائه نکردند. اما پس از گذشت سال‌ها، کمپانی‌هایی مانند سامسونگ و اپل، نیاز پنهان مخاطب (دوربین، صفحات لمسی و …) را شناسایی کردند و بر روی محصولات خود پیاده‌سازی نمودند. این کار آن‌ها با ترندسازی‌هایی که در زمان خود انجام دادند، توجه مردم جهان را به خود جلب نمود. تصور کنید در آن زمان ترندهایی مانند «با تلفن همراه خود عکس بگیرید» یا «استفاده از تاچ به جای دکمه در تلفن‌های همراه» چگونه انقلاب بزرگی در صنعت تلفن‌های همراه به وجود آورد.

د) انجام تست A/B

تست a/b

تست A/B به شما کمک می‌کند تا از بین ترندهای مختلف، ترندهای که بیشتر مورد پسند مخاطبان است را پیدا کنید. این کار باعث می‌شود تا سرمایه‌گذاری هدفمندتری بر روی ترندها داشته باشید. تست A/B علاوه بر ترندسازی در تحقیقات بازار و طراحی محصول نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

2) ترندسازی

زمانی که مقدمات ترندسازی را انجام داده‌اید، وقت آن رسیده تا ترندسازی را شروع کنید. ترندهایی که مخاطبان شما را به سمت خواسته شما سوق می‌دهند. مراحل ترندسازی را در زیر مشاهده می‌کنید:

1-2 ترندسازی برای محصول جدید

زمانی که با توجه به نیاز پنهان مخاطبان، محصول مورد نظرتان را طراحی کردید، زمان آن رسیده است تا ترندهای آن را بسازید. سعی کنید در ترندسازی به زوایا خاص و مزیت رقابتی محصولتان اشاره کنید. دقیقا مانند مزیت عکس‌برداری برای مثال تلفن همراه: «با تلفن همراه خود عکس بگیرید»

2-2 در ساختن ترندها، ترس‌های و امیدهای مخاطب را متذکر شوید

ترندهایی که مخاطبان را از ترس‌ها و امیدهایشان آگاه می‌سازد، بیشتر مورد توجه آنان قرار می‌گیرد. دقت کنید چه مسائل و ابهاماتی در محصولات قبلی وجود داشته است که در طراحی محصولات جدید رفع شده است. همین موارد را در قالب ترند، به مخاطبان خود عرضه کنید.

3-2 ترندها را ساده بیان کنید.

اگر دقت داشته باشید، اکثر ترندهایی که در سراسر دنیا وایرال می‌شوند، کاربردی اما ساده هستند. به عنوان مثال خوابی همان نوجوان سیاه پوست که تبدیل به یک اینفلوئنسر در شبکه‌های اجتماعی شد، موارد و معضلات پیرامونش را به شکل کاملا ساده بیان می‌کرد. البته موارد طنزگونه و نحوه بیان او نیز در وایرال شدن مطالب تاثیرگذار بود اما سادگی پست‌ها، بسیار در این امر به او کمک کرد. کسب و کارها نیز به منظور ورود به بازار و یا معرفی یک محصول جدید از طریق ترندسازی باید به بیان ساده ترندها دقت کنند.

3) منتشرکردن ترندها (وایرال کردن ترند)

انتشار ترند

آخرین مرحله از ترندسازی، انتشار آن است. این مرحله به قدری مهم است که اگر به خوبی انجام نشود، تمامی سعی و تلاش شما در مراحل قبلی را زیر سوال می‌برد. در ادامه به زیر مرحله‌های آن اشاره می‌کنیم:

1-3 کانال‌های انتشار

وقتی مخاطبان خودتان را به خوبی شناسایی کردید، می‌دانید که بهتر است از طریق چه کانال‌هایی با آن‌ها در ارتباط باشید. مواردی نظیر: بلاگ سایت، شبکه‌های اجتماعی مثل توئیتر، اینستاگرام و … ، موارد ارتباطی مانند ایمیل، پیامک و … ، استفاده از اینفلوئنسرها و کمپین‌های محتوایی، تبلیغات میدانی مانند بیلبرد و بنر و سایر موارد، همگی کانال‌های ارتباطی هستند که می‌توانید از طریق آن‌ها، ترندها خود را منتشر کنید. البته قبل از این کار می‌بایست استراتژی محتوایی دقیقی تدوین کرده باشید که می‌توانید در یک مقاله جداگانه آن را مطالعه کنید.

2-3 زمان مناسب

اولا باید بدانید که ترندها تاریخ انقضا دارند. یعنی یک ترند نمی‌تواند برای چندین ماه کاربرد داشته باشد. عمر ترندها معمولا از چند ساعت تا چند روز یا چند هفته است. بنابراین باید توجه داشته باشید که فرصت زیادی برای وایرال کردن ترندها ندارید. ثانیا ترندها باید در زمان مناسب منتشر شوند. یعنی دقیقا زمانی که مخاطب در جستجو آن‌ها هستند و رقیب نیز از انتشار آن‌ها آگاهی ندارد.

3-3 معیارهای موفقیت انتشار ترند

برای آنکه بدانید ترندهایی که ساخته و منتشر کرده‌اید به چه میزان موفق بوده‌اند باید معیارهای درستی برای آنان وضع کنید. در حقیقت برای این کار باید kpi داشته باشید. مواردی نظیر: میزان اشتراک‌گذاری، میزان رویت ترند، ذخیره‌سازی آن، سرعت اشتراک‌گذاری و … از شاخص‌های موفقیت انتشار ترندها محسوب می‌شوند.

ترندسازی

در آخر باید بگوییم که:

ترندسازی یک اصطلاح جدید و کاربردی در فضا دیجیتال کسب و کارها محسوب می‌شود که در کشور ما ناشناخته است. در این مطلب سعی شد تا شما را بیشتر با مبحث ترند و ترندسازی آشنا کنیم. فعالان کسب و کارهای اینترنتی، کم و بیش با ترندیابی و شناخت ترندها آشنا بوده‌اند اما مبحث ترندسازی برای بسیاری از آنان مبهم و غریبه بوده است.

زمانی که بدانیم ما می‌توانیم از طریق ترندسازی و با صرف هزینه کم، یک محصول را به بازار معرفی کنیم و یا وارد بازارهای جدید شویم، اهمیت این موضوع بیش از پیش برای ما آشکار می‌شود. البته باید تمامی مراحل ترندسازی (از اقدامات قبل از ترندسازی تا خود ترندسازی و انتشار ترندها) با دقت و توجه کافی انجام شود تا کسب و کارها نتایج مثبت آن را مشاهده کنند.

در آخر می‌توانید از طریق این لینک، ترندهای سال 1401 به تفکیک ماه را مشاهده کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *