محتوای پیلار و کلاستر
پیلار و کلاستر چیست؟؟؟؟
در گذشته زمانی که حرف از سئو زده میشد، اکثر توجهات پیرامون موضوعاتی از قبیل بکلینک و سئو خارجی معطوف میشد. به نحوی که نقش محتوا و مواردی نظیر محتوای پیلار و کلاستر یا محتوای خوشهای به شدت کم رنگ بود. اما در سالهای گذشته و بالاخص تغییراتی که در الگوریتمهای گوگل به وجود آمده است، به مرور نقش محتوا پررنگتر شد تا جایی که امروز برای سئو شدن سایت، میبایست بخش اعظمی از انرژیمان را به تولید محتوایی با کیفیت اختصاص بدهیم. به نحوی که باید استراتژیهای مختلفی برای تولیدش داشته باشیم.
در حال حاضر، یکی از بهترین استراتژیهای ساخت محتوایی که مورد توجه قرار گرفته، مدل محتوای خوشهای یا همان محتوای پیلار و کلاستر (Pillar & Cluster) است. این روش به عنوان یکی از کارآمدترین استراتژیهای تولید محتوا در نظر گرفته میشود. این استراتژی به تنهایی میتواند سئو یک وب سایت را بهبود بخشد و میزان ترافیک ارگانیک آن را نیز افزایش دهد.
مثال محتوای پیلار و کلاستر
بگذارید با یک مثال به شرح این روش بپردازیم. مثلا زمانی که شما میخواهید در خصوص تلفن همراه مطالبی را تولید کنید یک روش آن است که به صورت رندم و با توجه به نیاز بازار، چندین محتوا بدون در نظر گرفتن ارتباطشان با هم تولید کنید. اما روش کارآمدتر این است که در ابتدا یک محتوای مادر یا ستون (محتوای پیلار) تولید کنید که به تمام وجوه موضوعی شما به صورت سطحی اما گسترده بپردازد. مثلا در مثال مذکور برای محتوای پیلار تلفن همراه میتوان اینگونه عمل کرد که تمام نکات و مواردی که در این حوزه مهم هستند را در یک مطلب بیان کرد. مواردی نظیر تاریخچه تلفن همراه، انواع برندهای فعال در دنیا، انواع مدلهای موبایل، برندهای ایرانی تلفن همراه، آینده تلفن همراه و … . به صورتی که از هر کدام از این موارد فقط در قالب یک یا چند پاراگراف کوتاه و کاملا سطحی به تولید محتوا پرداخت. سپس محتواهای کلاستر (خوشههای جدا شده از محتوای اصلی) را به صورت جداگانه و برای هر زیرمجموعه تولید کرد. برای مثال فوق در یک مطلبی دیگر و به صورت مجزا به برندهای تلفن همراه در دنیا پرداخت. به شکلی که از محتوای پیلار به کلاستر یا برعکس لینک داده شود.
محتوای پیلار و کلاستر چیست؟
در تصویر زیر میتوانید نمونهای از طرح شماتیک محتوای پیلار و کلاستر را مشاهده کنید:
احتمالاً ممکن است با خود فکر کنید، « آیا اجرای این کار دشوار به نظر میرسد؟ چگونه میتوانیم از این استراتژی برای بازاریابی محتوایی خود استفاده کنیم؟ » صفحه ستون یا پیلار را میتوان مانند یک خلاصه یا نقشه راه در نظر بگیرید.
مزیت داشتن محتوای پیلار و کلاستر در سایت
لینکدهی به محتوای پیلار، طیفی از محتوا است که موضوعات فرعی خاصتری را پوشش میدهد که در غیر این صورت به عنوان محتوای خوشهای شناخته میشود. هر صفحه کلاستر برای پیلار، به ارائه جزئیات بیشتر برای یک کلمه کلیدی خاص مرتبط با موضوع اصلی تمرکز دارد. پیلار به هر صفحه کلاستر و هر صفحه کلاستر با همان کلمه کلیدی به پیلار هایپرلینک میدهد.
این موضوع نشات گرفته از تغییر رفتار کاربران در هنگام جستجو در موتورهای جستجو مانند گوگل است. چرا که قبلا مخاطبان با یک کلمه یا نهایتا دو کلمه به سرچ مطالب خود میپرداختند. مثلا برای مثال مذکور در قدیم اینچنین سرچ میشد: “تلفن همراه” یا “گوشی موبایل خوب” . اما امروزه نحوه سرچها فرق میکند. به عنوان مثال ” یک گوشی تلفن همراه با قابلیت پیشرفته چه ویژگیهایی دارد” و یا “برندهای معروف تلفن همراه دنیا” . به همین دلیل است که به ارزش محتوای پیلار و کلاستر پی میبریم. چرا که اینگونه محتواها با شاخههای گسترده، به اعماق موضوع به صورت جامع وارد میشوند و مخاطب به محتوای دلخواه خود دست پیدا میکند.
مزیت این مدل، علاوه بر سازماندهی معماری سایتتان، این است که یک صفحه خوشهای با کارایی بالا میتواند رتبههای جستجو را برای تمام صفحات دیگری که به همان ستون لینک شدهاند، افزایش دهد.
با تراز کردن مجموعهای از صفحات وب به این روش در دستههای موضوعی، میتوانید لینکدهی داخلی بین هر صفحه را به طور مؤثرتری مدیریت کنید. رتبه جستجوی خود را افزایش دهید و همچنین تجربه کاربری بهتری را برای بازدیدکنندگان فراهم کنید.
سایر مزیتهای محتوای پیلار و کلاستر:
- بهبود جایگاه صفحات سایت
- افزایش ترافیک وبسایت با جذب خوانندگانی که به دنبال پاسخ سؤالات خود در زمینهای خاص هستند
- بهبود تجربه کاربری
- ایجاد اعتماد و کسب اعتبار با تولید محتوای جامع
- افزایش رضایت خوانندگان با ارائه محتوای کاربردی، ساده و قابل فهم
- افزایش فروش در وبسایتهای فروشگاهی
- بهبود نرخ بازگشت خوانندگان به وبسایت
چرا محتوای پیلار و کلاستر اینقدر مهم هستند؟
ایجاد یک معماری اطلاعات ساختارمند برای رتبهبندی خوب در جستجوی ارگانیک در یک حوزه موضوعی، بسیار حائز اهمیت است. ساخت مجموعههای متمرکز از محتوایی که حول یک موضوع خاص تنظیم میشوند، نه تنها به حل آن کمک میکند، بلکه شما را قادر میسازد روی تولید محتوایی متمرکز شوید که مخاطب هدف شما بدان اهمیت میدهد. این موضوع به معنای بهرهوری بیشتر برای بازاریابی جستجوی شما ( search marketing ) و همچنین اتلاف زمان کمتر برای تولید محتوای تکراری است.
روش رایج برای ساختار یک مدل خوشهای محتوا، که قبلاً به آن اشاره کردیم، با یک قطعه محتوای بزرگتر است که به طور گسترده موضوع اصلی را پوشش میدهد، که در غیر این صورت به عنوان محتوای ستونی یا پیلار شناخته میشود.
نقش محتوای پیلار یا ستون این است که موضوع اصلی را به طور گسترده پوشش دهد و همچنین بازدیدکنندگان را به سرنخ تبدیل کند (یا هر هدفی که از تبدیل شما باشد). مدل خوشهای یا کلاستر همچنین به موتورهای جستجو سیگنال میدهد که محتوا، اطلاعات عمیقتری در مورد موضوع دارد، که این امر به نوبه خود به صفحه پیلار یا ستون شما سطح بالاتری از قدرت را در مورد موضوع میدهد و جایگاه جستجوی بالاتری را به دست میآورد.
زیبایی این مدل، آن است که میتوانید زمان بیشتری را صرف بهینهسازی محتوای پیلار خود برای تبدیل و همچنین محتوای کلاستر خود برای ترافیک کنید؛ که در مقایسه با مدل سنتی بهینهسازی هر پست در زمان را بسیار صرفهجویی میکند. همچنین با این معماری سایت، ارائه یک تجربه کاربری بهتر و در عین حال ارسال سیگنالهای مثبت به موتورهای جستجو را برای شما آسانتر خواهد کرد.
چگونه یک مدل خوشهای محتوا یا تاپیک کلاستر ایجاد کنیم؟
قبل از شروع ایجاد خوشههای محتوایی یا تاپیک کلاسترهای جدید، مهم است که تعیین کنید آیا این رویکرد مناسب برای سایت شما است یا خیر. شما میتوانید با پرسیدن سه سوال ساده، به این موضوع پی ببرید.
- آیا موضوعی که میخواهید برای آن رتبهبندی کنید، حجم جستجوی کافی دارد تا ارزش زمان و تلاش را داشته باشد؟
- آیا در حال حاضر محتوایی دارید که موضوع را پوشش دهد؟ اگر چنین است، بهتر است از آنچه دارید استفاده کنید و لینکهای داخلی اضافه کنید.
- آیا موضوع، آن چیزی میباشد که میخواهید با جزئیات آن را پوشش دهید؟ اگر تا اینجا پیش رفتهاید و پاسخها «بله» است، می توانید شروع به ایجاد خوشه محتوایی خود کنید.
وقتی نوبت به نقشه برداری از خوشههای محتوایی میرسد، یک فرآیند کلی وجود دارد که به خوبی کار میکند. این مراحل را برای ایجاد صفحه ستون خود دنبال کنید:
- 5 الی 10 تا از مشکلات یا نیازهای اصلی که پرسونای خریدار شما دارد را ترسیم کنید (از نظرسنجیها، انجام مصاحبهها و انجام برخی تحقیقات ثانویه در جوامع آنلاین).
- هر یک از این مشکلات را در زمینههای موضوعی گسترده گروه بندی کنید.
- هر یک از موضوعات اصلی را با موضوعات فرعی و با استفاده ازتحقیق کلمات کلیدی بسازید.
- ایدههای محتوایی را ترسیم کنید که با هر یک از موضوعات اصلی و موضوعات فرعی مربوطه همسو باشد.
برای آشنایی بیشتر با خوشهبندی محتوایی و گراف محتوایی از طریق لینک زیر اقدام کنید:
چگونه موفقیت خوشه محتوایی یا تاپیک کلاستر خود را اندازه گیری کنیم؟
با استفاده از این چارچوب برای اندازهگیری، میتوانید موارد زیر را درک کنید:
- کدام موضوعات در هدایت ترافیک و گرفتن بک لینک به وب سایتتان، بهتر عمل میکنند؟
- کدام موضوعات بیشترین امتیاز را برای شما به ارمغان میآورند؟
- کدام موضوعات بیشترین درآمد را برای کسبوکارتان دارند؟
در انتها باید بگوییم که
نکتههای که میبایست بدان توجه کنیم این است که در نظر داشته باشید، موتورهای جستجو به دنبال محتوای شما نیستند، بلکه این مخاطبان یا مشتریان هستند که در جستجو آنها هستند. یکی از توصیههای همیشگی به برندها، توجه ویژه به خلق ارزش برای مخاطبان است؛ این که اطمینان حاصل شود که شما واقعاً محتوایی را تولید کنید که قرار است مخاطبان شما آن را ببینند و از آن محتوا برای حل کردن نیازهایشان استفاده کنند. این تیپ محتواها دقیقاً برخلاف محتواهایی هستند که به طور خاص برای پروتکلهای موتورهای جستجو طراحی میشوند.
محتوای پیلار و کلاستر دقیقا از جنس محتواهایی است که علاوه بر مناسب بودن برای الگوریتمهای گوگل، مخاطبانتان را هم نیز راضی نگه میدارد. چرا که در مرحله اول، شناختی گسترده نسبت به موضوع پیدا میکنند و در ادامه با هر یک از زیرمجموعههای موضوعی به شکلی عمیق آشنا میشوند.
در انتها پیشنهاد میشود برای افزایش اطلاعات و همچنین اخذ دادههای به روز در خصوص صفحات پیلار و کلاستر به سایت Hobspot سر بزنید.