اگر صاحب کسبوکار هستید و هنوز مفاهیم، روشها و ابزارهای دیجیتال مارکتینگ را نمیشناسید، برای شما یک خبر بد داریم! باید خود را برای کاهش فروش و سود، عقب افتادن از رقبا و چه بسا نابودی کسبوکارتان آماده کنید.
دنیای تجارت، عرصه فرصتها و تهدیدها است. هیچ کسب و کاری در دنیای امروز در حاشیه امنیت نیست مگر آن که تحولات بازار را به دقت رصد کند و با این تحولات همراه شود. یکی از تحولاتی که در سالهای اخیر دنیای تجارت را به شدت تحت تاثیر قرار داده مفهومی است که از آن به عنوان دیجیتالمارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال یاد میشود.
با ما همراه باشید تا در ادامه این مطلب شما را با مفاهیم کلیدی بازاریابی دیجیتال آشنا کنیم.
دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال چیست؟
قبل از آن که مفهوم و معنی دیجیتال مارکتینگ در دنیای تجارت تعریف شود فعالان اقتصادی برای معرفی و بازاریابی کالا و خدمات خود به روشهای سنتی مثل تبلیغات محیطی و رادیو و تلویزیونی متکی بودند. پرهزینه بودن این روشها و هدفمند نبودن آنها مهمترین معایب روشهای سنتی بازاریابی به شمار میآمدند. توسعه فضای مجازی و شبکههای اجتماعی و استقبال بی حد و حصر مخاطبان در سراسر جهان از ابزارهای فناوری ارتباطات همچون گوشیهای هوشمند، مسیر تحول در روشهای بازاریابی را هموار کرد. به نحوی که دیجیتال مارکتینگ به معنای امروزی آن پا به عرصه دنیای کسب و کار گذاشت.
برای دیجیتالمارکتینگ تعاریف متنوعی ارائه شده است که برآیند و فصل مشترک همه آنها را میتوان این گونه خلاصه کرد؛
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
” برندسازی و معرفی محصولات و خدمات یک کسب و کار با استفاده از کلیه ابزارهای دیجیتال.”
تردیدی نیست که امروزه بخش مهمی از دیجیتال مارکتینگ به صورت آنلاین و در بستر فضای مجازی اتفاق میافتد. ویژگی کلیدی این بخش از بازاریابی دیجیتالی این است که معرفی محصولات و خدمات یک کسب و کار را به صورت هدفمند، با هزینه به صرفه با ابزارهایی از جمله تولید محتوای خلاقانه و سئو شده، اجرایی و راهبری میکند. به صورتی که نتایج این نوع بازاریابی، قابل تحلیل و اندازهگیری باشد.
چرا دیجیتالمارکتینگ مهم است؟
اهمیت دیجیتال مارکتینگ را دو گروه از فعالان اقتصادی و صاحبان کسب و کار به خوبی درک میکنند.
گروه اول آن دسته از صاحبان کسب و کار هستند که این ابزارها را به صورت موثر در خدمت فعالیتهای اقتصادی خود قرار دادهاند. مقایسه نتایج به دست آمده از بازاریابی دیجیتال با روشهای سنتی کاملا گویای برتری این روش است. این برتری، به کاهش معنادار هزینههای بازاریابی و تبلیغات در کوتاه مدت، میان مدت و درازمدت و افزایش ملموس مشتریان و فروش و سود کسب و کار آنها میانجامد.
گروه دومی که اهمیت دیجیتال مارکتینگ را به خوبی درک و لمس میکنند، آن دسته از فعالان اقتصادی هستند که شاهد استفاده رقبای خود از روشهای بازاریابی دیجیتال و از دست رفتن جایگاه خود در برابر رقبا هستند. در واقع، این گروه از صاحابان کسب و کار با غفلت از اهمیت بازاریابی دیجیتال و آموزش دیجیتال مارکتینگ، کسب و کار خود را با ریسکهای شدید روبرو میکنند. دامنه این ریسکها میتواند از کاهش مشتریان و فروش تا واگذاری کامل بازار به رقبا و تعطیلی امتداد یابد.
انواع کانالهای دیجیتالمارکتینگ
کانالهای دیجیتالمارکتینگ که از آنها به عنوان تونلهای بازاریابی آنلاین نیز یاد میشود روشهای مدرنی هستند که فعالان اقتصادی از طریق آنها برای بازاریابی دیجیتال محصولات و خدمات خود استفاده میکنند. مهمترین کانالهای دیجیتال مارکتینگ عبارتند از؛ سئو(SEO)، تولید محتوا، گوگل ادز(Google Ads) و شبکههای اجتماعی. در ادامه این کانال ها را به اختصار مرور میکنیم.
سئو(SEO):
سئو به زبان ساده مجموعه اقداماتی است که لینک وبسایت کسب و کار شما را نزد موتورهای جستجوگر اینترنتی – و در راس آنها گوگل – مقبول میکند. به صورتی که نسبت به لینک کسب وکارهای رقیب برتری میدهد. این روش باعث میشود که گوگل، لینک سایتهایی که مطالب ارزشمندتر و مفیدتری برای مخاطب دارند را نسبت به مطالب رقبا ترجیح دهد.
برای انجام سئو روشهای مختلفی در نظر گرفته میشود که شامل سئو درون صفحه (سئو داخلی)، سئو بیرون صفحه (سئو خارجی) و سئو فنی (سئو تکنیکال) میباشد.
به منظور اطلاعات بیشتر میتوانید دوره جامع سئو گروه مشاوران سندلوس را از طریق لینک زیر مشاهده کنید.
⇐ “دوره جامع آموزش سئو + ویدیو و 28 چکلیست و تمپلیتهای آموزشی” ⇒
تولید محتوا
تولید محتوا، صرفا تولید چند جمله یا گرفتن چند عکس و یا ساخت چند پادکست نیست. تولید محتوا باید هوشمند باشد. یعنی ابتدا مخاطب را بشناسیم، نیازهای آن را درک کنیم، بدانیم به چه نحوی جستجو میکند و در نهایت چه چیزی باعث شگفتزدگی او میشود. سپس متناسب با این رفتارها، دست به تولید محتوا بزنیم.
تولید محتوا سئو شده ، سئو تصاویر ، سئو پادکست مطالبی هستند که میتوانید به صورت جداگانه مطالعه کنید تا با تولید محتوا هوشمند آشنا شوید.
گوگل ادز(Google Ads)
این کانال بازاریابی دیجیتال، مستقیما به جیب شرکت گوگل، غولآساترین موتور جستجوگر اینترنتی جهان وصل است! در واقع، گوگل با این روش مستقیما از شما پول میگیرد تا در جستجوها، محتوای شما را به محتوای رقبا اولویت دهد. البته گوگل این محتوا را با برچسب آگهی تبیلغاتی مشخص میکند و به بیان دیگر از مخاطبان مخفی نمیکند که بابت اولویت دادن به محتوای شما، پول گرفته است!
شبکه های اجتماعی
این کانال دیجیتال مارکتینگ نیاز چندانی به معرفی ندارد. بسیاری از افرادی که از گوشی موبایل هوشمند استفاده میکنند، شبکههای اجتماعی مشهوری همچون اینستاگرام و تلگرام را میشناسند و با قابلیتهای این شبکههای اجتماعی در انتشار محتوا و معرفی کالا و خدمات آشنایی دارند. اما نکته مهم این است که بدانید مخاطب هدف شما در کدامیک از شبکههای اجتماعی بیشتر حضور دارد و هدفش از این حضور چیست؟ سپس اهداف بازاریابیتان را بر این مبنا مشخص کنید. به همین دلیل لازم است تا اطلاعات بیشتری درباره اینفلوئنسرهای اینستاگرام بدانید.
تصویر بالا، تمپلیت تحلیل شبکه اجتماعی رقبا را نشان میدهد که در دوره تحلیل رقبا از آکادمی گروه مشاوران سندلوس تدریس شده است.
برای دیجیتال مارکتینگ، نیرو استخدام کنیم یا برونسپاری کنیم؟
این که برای انجام بازاریابی دیجیتال، در داخل سازمان نیرو استخدام کنید یا این کار را برونسپاری کنید، به متغیرهای زیر بستگی دارد:
اندازه کسب و کار شما
بودجهای که برای دیجیتالمارکتینگ در نظر گرفتهاید
فاصله شما از رقبا
و … .
تردیدی وجود ندارد که استخدام نیروهای متخصص و راه اندازی بخشی مستقل برای راهبری بازاریابی دیجیتال در بسیاری از کسب وکارها مقرون به صرفه نیست. به همین دلیل بسیاری از کسب و کارهای امروزی ترجیح میدهند راهبری امور دیجیتال مارکتینگ خود را برونسپاری کنند. اما اگر حجم کار دیجیتال مارکتینگی شما به صورتی است که لازم است یک نفر به صورت دائو در مجموعه شما حضور داشته باشد، به فکر فریلنسر نباشید.
کتابهای مفیدی که در حوزه بازاریابی دیجیتال باید مطالعه کنید
کتاب قبایل
کتاب نوهزینه کاهی
بازاریابی خرده فروشی دیجیتال
کتاب درباره بازاریابی استراتژیک
- کتاب «درباره بازاریابی استراتژيک» منتشر شده توسط هاروارد بیزینس ریویو با ترجمه محمد تقی زاده مطلق.
- کتاب «بازاریابی خرده فروشی دیجیتال» نوشته داریو شیپوس، ترجمه هادی دلشاد.
- کتاب «نوهزینه کاهی» نوشته استیون وانکر و جنیفر لولا، ترجمه صدرا امامی و محمد جوادی قاضیانی
- کتاب «قبایل» نوشته: ست گادین، ترجمه امیر انصاری