تحلیل مخاطب
محتوا برای مخاطبان محصولات و خدمات شما تولید میشود. بنابراین بدون شناخت و تحلیل مخاطبان، عملاً بودجه تولید و بازاریابی محتوایی را هدر دادهایم. شناخت و تحلیل مخاطب الزامی است و هرچه دقیقتر انجام شود، با صرف هزینههای کمتر، نتایج بزرگتری بدست میآورید. تحلیل مخاطب به شما کمک میکند تا سلایق و علایق پرسونا را به خوبی بشناسید. همچنین تحلیل پرسونا مسیر برنامهریزی بازاریابی را هموار میکند.
مسیر موفقیت شما
شناخت مخاطبان
اگر میخواهید مخاطب هدف کسب و کارتان را شناسایی کنید، ابتدا بدانید ارائه چه ارزشی او را خوشحال میکند. برخی با تخفیف، برخی با احترام و حتی برخی با مشخص نشدن هویتشان، خوشحال میشوند. برای پیدا کردن ارزش مورد نظر مشتریان میبایست تحقیقات بازار جامع و کاملی داشته باشید.
معیار دستهبندی مخاطبان میتواند از نظر سن، جنسیت، فرهنگ خرید، وضع مالی و … متفاوت باشد. با این حال این دسته بندی نباید باعث خطای فکری و شناختی در شما شود و باید صرفاً راهنمایی برای ارتباط مطلوب با مشتریان باشد. تحلیل مخاطب از ارکانهای اصلی تحقیقات بازار بشمار میرود. لازم است برای تولید محتوا و محصولات، ابتدا خودتان را جای پرسونا خریدار قرار دهید.
پرسونا نویسی
بهترین معیار برای پرسونا نویسی، شناخت نیاز مشتریان است. شناخت نیاز مشتریان باعث شناخت خواسته آنان و در نهایت منجر به عرضه محصول مناسب و متناسب با تقاضای آنان میشود. اینکه چگونه پرسونای کسب و کار خود را شناسایی کنیم نیاز به تخصص و ابزار مناسب دارد. مهمترین مزیت نوشتن پرسونای مشتری این است که شما میبایست نسبت به این موضوع آگاه باشید که مخاطب محتوای خودتان نیستید؛ بلکه این مشتریان شما هستند که باید از دیدن محتوای شما لذت ببرند و جذب کسب و کار شما شوند.
تحلیل دقیق پرسوناها
در تحلیل پرسونای کسب و کار باید به چند نکته توجه کنیم. اینکه مخاطبان ما از چه طریقی اطلاعاتشان را به دست میآورند. چه کسانی در تصمیماتشان برای خرید نقش دارند. در چه شبکههای اجتماعی فعالیت دارند و تمایل دارند چگونه اوقات خود را بگذرانند. تا چه میزان تمایل دارند برای محصول شما هزینه بپردازند و… . وقتی تحلیل مخاطب به خوبی انجام گرفت، میتوانید به تبع آن محصولاتتان را متناسب با نیاز او طراحی و عرضه کنید. همچنین محتوا را در قالب و کانال مناسب و با لحن برند صحیح به او برسانید.
طراحی نقشه و برنامه برای پرسونا
وقتی تعداد مشتریان و طبقهبندیهای آنان زیاد میشود، برای مدیریت آن نیاز به برنامهریزی داریم. این برنامهریزی میبایست به گونهای طراحی شود که بر اساس اولویت، بتوانیم نیاز هر کدام را پاسخ دهیم. طراحی پرسونای مشتری این امکان را برای ما فراهم میکند تا بتوانیم ویژگیهای هر دسته از مشتریان را با یکدیگر مقایسه کنیم.
طراحی و تحلیل نقشه سفر مشتری
Customer journey یا سفر مشتری فرایندی است که در آن مشتریان بالقوه تبدیل به مشتریان بالفعل میشوند. وقتی ما پرسوناهای متفاوتی داریم، قطعاً نحوه ارتباطگیری با آنان نیز متفاوت خواهد بود. هر یک از مشتریان به نحوی با شرکت، محصول، تجربه خرید آنلاین و … درگیر میشوند. نقشه سفر مشتری، تصویری است که در آن از اولین مواجه مخاطب تا زمان شکلگیری رابطه بلند مدتشان با شما در آن نشان داده شده است. در نظر بگیرید که این تصویر یا نقشه، به هر میزانی که با جزئیات بیشتری ترسیم شود، کمک شایانی به افزایش نرخ تبدیل و فروش خواهد کرد.
تعرفه و هزینه تحلیل مخاطب
بررسی و اعلام تعرفه تحلیل مخاطب به عوامل مختلفی بستگی دارد. مثلاً قصد دارید چه میزان سهم بازار را از آن خود کنید؟ برای گرفتن اطلاعات از مخاطبانتان، با چه موانعی رو به رو هستید؟ تا چه میزان به مخاطبانتان به صورت آنلاین دسترسی دارید؟ برای دریافت پروپوزال یا راهحل اختصاصی خودتان، از روشهای زیر اقدام کنید.
برخی از برندهایی که به ما اعتماد کردهاند:
سوالات متداول در حوزه تحلیل مخاطب
سوال اول: برای تحلیل پرسونا و مخاطبان باید چه اطلاعاتی داشته باشیم و چگونه میتوانیم از این اطلاعات استفاده کنیم؟
پاسخ سوال
قبل از تحلیل پرسونا میبایست بدانید هدف سازمان از ارائه خدمات و یا فروش محصولات چیست. همچنین باید بدانید قرار است در یک بازه زمانی مشخص، چه میزان از سهم بازار را به دست آورید. برای این کار چه برنامهریزیای دارید و سازمان چه پتانسیلهایی برای رسیدن به این اهداف دارد. پس از آنکه تک تک این موارد را بررسی و تحلیل نمودید، میتوانید مخاطبان سازمانتان را شناسایی کنید و پس از دسته بندی آنان، برایشان برنامهریزی کنید.
تحلیل مخاطب چه کمکی به ما میکند؟
پاسخ سوال
با توجه به بازارهای رقابتی و همچنین توسعه فعالیت کسب و کارها در فضای مجازی، دیگر نمیتوان مانند سابق یک محصول را تولید کرد و سپس برای آن بازاریابی نمود. به همین دلیل باید قبل از طراحی و تولید محصول، اطلاعات بازار را جمع آوری کرد. تحلیل پرسونا به ما کمک میکند قبل از طراحی محصول، نیاز مخاطب را شناسایی کنیم و مطابق با آن محصولات و خدمات خود را به مشتریان ارائه دهیم. همچنین به ما کمک میکند نیازهای مشتری پس از خرید را نیز بشناسیم و برای پاسخ به آنان برنامهریزی کنیم.
اگر مخاطبان ما در فضا آنلاین نباشند و یا دسترسی به این فضا را نداشته باشند چه باید کرد؟
پاسخ سوال
وقتی ماهیت کسب و کار به صورتی است که مخاطبان آن در فضا آنلاین فعال نیستند، باید از طریق تحقیقات میدانی مانند مصاحبه و پرسشنامه، اطلاعات و نیاز مخاطبان را به دست آورد. این اطلاعات هم در طراحی محصول، هم در گامهای بعدی تحقیقاتی برای استراتژی محتوایی مورد استفاده و پایش قرار میگیرد.
آیا تحلیل پرسونا بر سئو و دیده شدن سایت کمک میکند؟
پاسخ سوال
قطعاً تحلیل پرسونا بر سئو سایت تأثیر مستقیم دارد. وقتی ما مخاطبان هدف را بشناسیم و نیازسنجی کنیم، میتوانیم محصول، سایت، محتوا و سایر مواردی که باعث جذب مخاطب به محصولاتمان میشود را طراحی و تولید کنیم. در نتیجه با کلیدواژهها و عنوانهایی که مخاطبان هدفمان به دنبال آن هستند، دیده میشویم. از طرفی شناخت مخاطب و تحلیل پرسونا به ما کمک میکند، سفر مشتری مناسبی برای مخاطبان طراحی کنیم. این امر منجر میشود که مخاطبان بیشتری در سایت ما بمانند و به عبارتی Time on site افزایش پیدا میکند. به هر میزان که Time on site افزایش یابد، تأثیر بیشتری بر سئو سایت دارد.
سلام. من در زمینه مد و پوشاک زنانه در اینستا فعالم. 40 درصد مخاطبهای من آقایون و 60 درصد خانمها هستند. الان مشغول طراحی سایتم هستم. آیا درصد جنسی که خدمتتون گفتم در سایت هم صدق میکنه؟
سلام دوست عزیز. بله تمام شاخصها و موارد مورد بررسی در هر پلتفرم میتونه کاملا متفاوت باشه. چون مخاطبهای خاص خودشون رو دارند. مثلا اگر کسی در زمینه آشپزی فعالیت کنه قطعا میتونه مخاطبان بیشتری در اینستاگرام داشته باشه تا در لینکدین. چون خانمهای خانهدار و فعالان آشپزی در اینستاگرام فعالیت بیشتری دارند. البته برای همین مورد هم نیاز به تحقیق هست و صرفا برای تفهیم موضوع بیان شد. پیشنهاد میکنیم قبلا run شدن سایتتون، تحقیقات بازار بیشتری انجام بدین.
ممنون از سایت خوبتون. خیلی همه چیز رو به جزئیات بیان کردید. امیدوارم همیشه موفق باشید و موفق ادامه بدید.
سلام. ممنون از شما به خاطر حُسن توجهتون. سلامت و پایدار باشید
سلام در قسمت سفر مشتری که در گام آخر توضیح دادید، این نقشه رو به صورت بصیری در اختیارمون قرار میدید یا به صورت توضیحی صرفا شرح میدید؟
سلام و وقت به خیر
بعد از شناسیی و تحلیل مخاطبان و همچنین باگگیریهای مورد نظر از سایت، نقشه سفر مشتری برای تمامی گروههای هدف از مخاطبان، هم به صورت توصیفی و هم به شکل شماتیک در اختیار مشتریان قرار میگیره.
اینکه رقبا من در سایتشون چه محتوایی قرار میدن و من بخوام اونا رو تحلیل کنم فکر نکنم کار سختی باشه. ولی در کل گام هاتون چیدمان جالبی داشت