استراتژی محتوایی, مقالات

کامل‌ترین روش تحقیق کلمات کلیدی+ معرفی ابزار کلمات کلیدی

کلمه کلیدی
زمان مطالعه: 6 دقیقه

زمانی که در سایت و بلاگ خودتان مطلبی را قرار می‌دهید، تمایل دارید افراد زیادی به آن سر بزنند و مطلب شما را مطالعه کنند. اما چگونه این اتفاق می‌افتد و شما به عنوان تولید کننده و نشر دهنده محتوا چه نقشی در دیده شدن این مطلب دارید؟

کلمات کلیدی یکی از مواردی است که می‌توانید با استفاده از آن، مخاطبانتان را به سمت سایت راهنمایی کنید. همچنین می‌توانید توجه موتورهای جستجو مانند گوگل را به سمت سایتتان جلب نمایید. برای این کار می‌توانید از ابزارهای تحقیق کلمه کلیدی و کیوردریسرچینگ استفاده کنید. برای درک بهتر این موضوع بهتر است با چند تعریف آشنا شوید. یکی از کامل‌ترین تعاریف کلمه کلیدی در سایت هاب اسپات (hubspot) آمده است.

کلمه کلیدی چیست؟

کلمه کلیدی چیست

کیورد ریسرچ چیست؟

کیورد ریسرچ در حقیقت یک استراتژی برای به دست آوردن کلمات کلیدی است. کلماتی که مخاطبان در موتورهای جستجو سرچ می‌کنند تا به مطلب مورد نظرشان برسند. در حقیقت جواب به سوالات زیر می‌تواند استراتژی تحقیق کلمات کلیدی یا همان کیورد ریسچ را برای ما مشخص کنند.

اینکه مخاطبان در موتورهای جستجو به دنبال چه چییزی هستند و برای به دست آوردنش چگونه اقدام می‌کنند؟

اینکه چه تعدادی از مخاطبان هدف ما، چه کلمات کلیدی را سرچ می‌کنند؟

و در آخر اینکه آنان تمایل دارند محتوا و مطلب مورد نظرشان را در چه قالب و فرمتی دریافت کنند؟

در این مطلب قصد داریم به این سوالات جواب دهیم و شما را با معنای دقیق تحقیق کلمه کلیدی و کیورد ریسرچینگ آشنا کنیم.

کیورد ریسرچ

معیارهای انتخاب کلمات کلیدی

در سال‌های دورتر الگوریتم‌های گوگل به صورت مکانیکی عمل می‌کردند، به نحوی که در بسیاری از موارد، کلمات کلیدی مد نظر گوگل با خواسته مخاطبان و سرچ‌های آن‌ها متفاوت بود. اما با پیشرفت هوش مصنوعی ( Artificial intelligence ) روز به روز این فاصله کمتر شد تا جایی که دیگر ملاک و معیارهای سئو با نیاز مخاطبان در جستجوها منطبق شدند. به همین دلیل وقتی ما اقدام به کیورد ریسرچینگ می‌کنیم، در واقع هم مطالب خود را به معیارهای گوگل نزدیک کرده‌ایم و هم به نیاز مخاطبان پاسخ داده‌ایم.

کلمات کلیدی از نظر رقابت در سرچ به سه دسته تقسیم می‌شوند که به سختی کلمه (word difficulty) معروف‌اند:

  • کلمات کلیدی با سختی بالا
  • کلمات کلیدی با سختی متوسط
  • کلمات کلیدی با سختی کم

برای درک این تقسیم بندی به این مثال توجه کنید. تصور کنید شما در حوزه فرش فعالیت دارید و برای فروش آن یک فروشگاه اینترنتی راه اندازی کرده‌اید. به دلیل آنکه سایت‌های زیادی درباره فرش محتوا تولید کرده‌اند غیر ممکن است مطلب شما در کوتاه مدت با کلید واژه «فرش» در صفحات اولیه گوگل قرار بگیرد. این یعنی کلیدواژه فرش در عین اهمیت زیادی که دارد، از سختی کلمه بسیار بالایی برخوردار است. به همین دلیل شما باید با توجه به فعالیت اختصاصی خودتان کلمات کلیدی مناسب را انتخاب کنید. به عنوان مثال کلیدواژه «فرش دست‌بافت» یا «فرش دست‌بافت کاشان» که از محصولات شما هستند می‌توانند به عنوان کلمات کلیدی بهتر و در عین حال با سختی کلمه کمتر انتخاب شوند.

اما این نکته را نباید فراموش کرد که لازم است قبل از پیدا کردن کلمات کلیدی، نیاز مخاطبان کسب و کارتان را شناسایی کنید. مثلا در همین مثال شاید یک دانش‌آموز (که اصلا مخاطب شما نیست) برای تحقیق مدرسه‌اش، واژه فرش دست‌بافت را در گوگل سرچ کرده باشد. در صورتی که مخاطبان شما که مشتریان به القوه‌تان نیز محسوب می‌شود به دنبال خرید فرش هستند. پس می‌تواند یکی از کلمات کلیدی مطلب شما «خرید فرش دست‌بافت» باشد.

سختی کلمه

حال که با اهمیت کلمات کلیدی و سختی آن‌ها آشنا شدیم بهتر است بدانیم که به دست آوردن کلمات کلیدی و سختی آن صرفا با حدس و گمان به دست نمی‌آید و باید با ابزارهای مختص خودشان سنجیده شوند. به همین منظور چند ابزار مهم برای سنجش و به دست آوردن کلمات کلیدی را معرفی می‌کنیم.

ابزارهای مهم برای به دست آوردن کلمات کلیدی و سنجش سختی آن‌ها

1) کیورد تولز  keywordtool.io

کیوردتولز

کیورد تولز (keywordtool) یکی از ساده‌ترین ابزارهای در دسترس برای ایرانیان است که بدون نیاز به فیلترشکن و به راحتی می‌توان از آن استفاده کرد. در این ابزار می‌توانید علاوه بر کلمات کلیدی حوزه خودتان در گوگل، کلمات کلیدی در سایر بسترها مانند اینستاگرام، یوتویب، پینترست، توییتر و … را نیز به دست آورید. از قابلیت‌های دیگر این سایت، دارا بودن زبان فارسی برای پیدا کردن کلمات کلیدی فارسی است که می‌تواند در کیورد ریسرچینگ ایرانی به شما کمک کند. دسترسی‌های اولیه این ابزار به صورت رایگان است و بیش از 500 کلمه را به شما معرفی می‌کند. اما برای دسترسی‌های بیشتر لازم است با پرداخت هزینه، اشتراک‌ سایت را تهیه کنید.

2) کیورد پلنر  keyword planner

کیوردپلنر

کیورد پلنر (keyword planner) یکی دیگر از ابزارهای استخراج کلمات کلیدی و بررسی میزان سختی آن‌هاست. نحوه ثبت نام و دسترسی به این سایت کمی دشوارتر از کیوردتولز است و بدون فیلترشکن امکان دسترسی به آن وجود ندارد. این ابزار که از پلتفرم‌های گوگل محسوب می‌شود و برای راه‌اندازی کمپین‌های بازاریابی و کمپین‌های محتوایی حائز اهمیت است. با استفاده از این سایت می‌توانید کلمات کلیدی مهم برای تبلیغات کلیکی گوگل (گوگل ادز) را به دست آورید. همچنین این سایت هزینه هر کلمه کلیدی برای تبلیغات گوگل ادز را نشان می‌دهد. استفاده از کیوردپلنر نیز مانند کیورد تولز رایگان است و برای دسترسی‌های بیشتر، لازم به پرداخت هزینه است.

3) ای اچ رفز  Ahrefs

یکی از سایت‌هایی که می‌تواند در تحلیل کلمات کلیدی سایت‌های رقیب به شما کمک کند، سایت Ahrefs است. این سایت علاوه بر آنکه کلمات کلیدی مهم حوزه شما را معرفی می‌کند می‌تواند کلمات کلیدی رقبا شما را نیز نشان دهد. به عبارتی می‌تواند نشان دهد چه سایت‌هایی با شما در چه کلمات کلیدی رقیب هستند. کافیست در آن دامنه سایت خود را وارد کنید تا رقبا شما در سایت‌های مختلف را نشان دهد. این سایت علاوه بر موارد ذکر شده، انکرتکست‌های سایت شما، رتبه‌بندی سایت‌ها، اعتبار هر صفحه، اعتبار URL ها را نیز نمایش می‌دهد.

4) ماز  MOZ

ماز moz

سایت ماز (MOZ) از سایت‌های تخصصی در امر سئو محسوب می‌شود. بخشی از خدمات این سایت در راستا کلمات کلیدی است. شما می‌توانید در قسمت Keyword Exploree این سایت، کلمات کلیدی، میزان سختی آن، نرخ کلیک ارگانیک برای هر کلمه و … را به دست آورید. همچنین می‌توانید با نصب افزونه ماز بار (Moz Bar) بر روی گوگل کروم، اطلاعاتی از قبیل اعتبار دامنه سایت، تعداد لینک‌های رقیب و اعتبار هر صفحه سایت را مشاهده کنید. البته بدون داشتن نسخه پولی Moz Pro نمی‌توانید اطلاعات زیادی به دست آورید. نسخه‌های پولی این سایت از 99 دلار تا 599 دلار در ماه هزینه دارد.

مبحث عنوان‌سازی را در مطلب «تقویم محتوایی و کاربرد آن» به صورت مفصل اشاره کرده‌ایم اما قصد داریم نقش استفاده از کلمات کلیدی در ساختن عنوان را بیان کنیم. برای ساختن عناوین باید به چند نکته توجه کنید.

1) عناوین بروز بسازید

سعی کنید در برخی از عنوان‌های خود برای بلاگ و حتی محتوا اصلی سایتتان از واژگانی مانند جدید، مدرن، بروز، سال و …  استفاده کنید. برای مثال اگر در حوزه سئو و دیجیتال مارکتینگ فعالیت می‌کنید و کلمه کلیدی شما «آموزش سئو» است می‌توانید از عنوان‌هایی مانند « بروزترین چک لیست‌های سئو 2022»، «آموزش جدیدترین روش‌های سئو1401 برای کاربران ایرانی» استفاده کنید.

عنوان سازی

2) به دغدغه مخاطب توجه کنید.

از دغدغه‌های مخاطب در مثال بالا می‌تواند وقت‌گیر بودن و هزینه بالا آموزش سئو باشد. عناوین شما باید طوری باشد که مخاطب بداند پس از خواندن آن محتوا می‌تواند پاسخ سوالات و دغدغه خود را پیدا کند. می‌توانید برای این مخاطب از عنوان‌هایی مانند «آموزش سئو در 50 ساعت به صورت پرداخت اقساطی» یا «آموزش فشرده سئو در یک هفته برای شاغلین» استفاده کنید.

3) تاثیر صفات تفضیلی بر مخاطب

در به کار بردن صفات تفضیلی باید دقت داشته باشید که اغراق صورت نگیرد. آمارها نشان می‌دهد عنوان‌هایی که در آن‌ها صفات تفضیلی مانند بهترین، جدیدترین، بیشترین، به صرفه‌ترین و … به کار رفته است، نرخ کلیک بیشتری نسبت به سایر عناوین داشته‌اند.

4) استفاده از کال تو اکشن‌ها (CTA)

احتمالا با جملاتی مانند «با کلیک بر روی این لینک همین الان از تخفیفات 30 درصدی ما بهره‌مند شوید» مواجه شده‌اید. این جملات و یا ‌لینک‌های بیشتر بخوانید، آیکون‌های به اشتراک‌گذاری مطالب و … نمونه‌هایی از کال تو اکشن‌ها هستند. کال تو اکشن یا فراخوان برای اقدام، از روش‌هایی است که اگر به صورت هوشمندانه استفاده نشود می‌تواند تاثیر منفی بر محتوا شما بگذارد. برای استفاده از کال تو اکشن‌ها در عناوین بهتر است از کلمات خرید بسته، مشاهده پکیج آموزشی، ثبت نام در سایت و … استفاده کنید.

سخن آخر

به اندازه‎ای که سئو برای آگاهی از برند و فروش محصولاتتان مهم است، کلمات کلیدی هم برای سئو شدن سایتتان اهمیت دارد. شما می‌توانید با شناخت دغدغه‌ مخاطبان و شناخت پرسونا، عملیات کیورد ریسرچ را با یک استراتژی مناسب پیاده‌سازی کنید. برای این کار می‌توانید از ابزارهایی برای به دست آوردن کلمات کلیدی و سنجش سختی کلمات استفاده کنید و در نهایت آن‌ها را در ساختن عناوین مناسب به کار ببرید.

همچنین برای آشنایی بیشتر با گام‌های پیدا کردن کلمات کلیدی و استخراج ترندهای به‌روز می‌توانید بر روی لینک کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *