برندینگ برای فعالان اقتصادی که به پیشرفت و شکوفایی کسب و کار خود اهمیت میدهند مفهومی آشنا و بخشی غیرقابل چشم پوشی از استراتژی توسعه بازار است. این مفهوم امروزه چنان اهمیتی پیدا کرده که برای صاحبان کسب وکارها از نان شب واجبتر شده است!
مشتریان، کسب و کار شما را با چه عنوانی به یاد میآورند؟ آیا برای به خاطر سپردن محصولات، خدمات و به طور کلی کسب و کارتان توسط مشتریان و مخاطبان اندیشهای داشتهاید؟ بهتر است بدانید اگر موفق شوید کسب و کارتان را با اسم و نشانی خاص و منحصر به فرد در ذهن مشتریان و مخاطبان حک کنید، یکی از گردنههای صعب العبور موفقیت و سودآوری در تولید و تجارت را به سلامت پشت سر گذاشتهاید.
برندینگ چیست؟
پیش از آن که تعریفی از معنی برندینگ ارائه کنیم باید بدانیم اصولا برند چیست؟ شاید تصور کنیم برند همان نام یا نشان تجاری یک کسب وکار است که روی محصولات درج میشود اما مفهوم برند فراتر از نام و لوگو است.
با این تعریف میتوان گفت برندینگ یا برندسازی فرآیندی است که شکل گیری احساس و ادراک مخاطبان و کاربران از محصولات، خدمات یا بنیان گذاران یک کسب وکار را ضابطهمند کرده و مدیریت میکند. در نتیجه این فرآیند، یک کسب وکار نزد مشتریان خود دارای هویتی متمایز و مقبول میشود و این هویت را در بلندمدت حفظ میکند. فرآیند برندسازی در شرکتها و کسب وکارها ممکن است گاهی اوقات به دلیل ویژگیهای خاص محصولات و خدمات آن شرکت یا خصوصیات شخصی بنیان گذاران آن، حتی پیش از آن که صاحبان آن کسب وکار به این مفهوم فکر کنند، به صورت موفقیت آمیزی آغاز شود اما تداوم این موفقیت و حفظ این فرآیند و به بیان دقیقتر حفظ جایگاه آن کسب و کار در ذهن مشتریان قطعا نیازمند برنامهریزی منظم و هوشمندانه است.
اهمیت برندینگ یا برندسازی
ممکن است برخی صاحبان کسب و کار با این پرسش مواجه باشند که آیا با وجود محصول یا خدمات باکیفیت و داشتن دست برتر در بازار باز هم باید برندسازی را جدی بگیرند یا خیر؟ پاسخ به این پرسش با نگاهی اجمالی به واقعیتهای هر بازار امکان پذیر است. این واقعیتها نشان میدهد بسیاری از کسب وکارها با وجود ارائه محصولات و خدمات بسیار باکیفیت، به دلیل ناشناخته بودن و نداشتن جایگاه قابل اتکاء در ذهن کاربران و مشتریان، سهم قابل توجهی از بازار را در اختیار ندارند. علاوه بر این، بسیاری از کسب وکارهایی که روزی محصولات یا خدماتشان، چشم بازار به شمار می رفت اکنون توسط رقبا کنار زده شدهاند و دیگر اثری از آنها دیده نمیشود. رقبایی که برخلاف آنها از اهمیت برندینگ غفلت نکرده و برای حضور مستمر در ذهن مشتریان و حفظ اعتماد و وفاداری آنها به محصولات و خدماتشان، سرمایهگذاری و برنامهریزی کردهاند.
چگونه برندسازی کنیم؟ (گامهای موثر در برندسازی)
شاید شما در فکر آفرینش برند کسب و کار خود باشید یا بخواهید برندینگ را نیز به برنامههای توسعه کسب و کار خود اضافه کنید. در این صورت نیازمند آشنایی با گامهای عملیاتی این فرآیند هستید. فرآیند برندسازی را میتوان در چند سرفصل یا گام عملیاتی خلاصه کرد.
این گامها به اختصار عبارتند از؛ الف) شناخت ب) تدوین استراتژی ج) اجرا
در ادامه این گام ها را به صورت خلاصه شرح می دهیم.
الف) شناخت:
در این مرحله از برندینگ، تحقیق و بررسی حرف اول و آخر را میزند. این تحقیق و بررسی به منظور شناخت دقیق ویژگیهای محصول و خدمتی که ارائه میدهیم یا قرار است ارائه دهیم، انجام میشود. ضمنا در این گام تحقیق برای شناخت بازارهای مرتبط، شناخت مشتریان و شناخت دقیق نقاط قوت و ضعف کسب وکاری که راه اندازی کردهایم یا قصد راهاندازی آن را داریم نیز در دستور کار قرار دارد. تحقیق درباره برندینگ در اولین مرحله از تدوین استراتژی محتوایی که همان تحقیقات بازار است انجام میگیرد.
ب) تدوین استراتژی:
برندسازی بدون تدوین یک نقشه راه غیرممکن است. استراتژی یا همان نقشه راه در فرآیند برندینگ، روشنکننده مراحل خلق هویت و وعدههایی است که قرار است برند آنها را محقق کند.علاوه بر این شناسایی ویژگیهای هویت کلامی و بصری برند نیز از نکات مهم در تدوین استراتژی برند است. ایجاد ارتباط منطقی و موثر بین استراتژی و هویت برند با محصولات و خدمات، مرحله مهم دیگری از این گام به شمار میآید.
ج) اجرا:
در مرحله اجرا، برنامه ریزی، تیم سازی و نهایتا اجرای هویت کلامی و بصری در دستور کار قرار میگیرد. به صورتی که تلاشهای هوشمندانه به منظور ایجاد و تثبیت جایگاه برند در اذهان مخاطبان به مرحله اجرا درمیآید.
نقش برندینگ در افزایش درآمد
میزان درآمد فعالیتهای اقتصادی با استقبال مشتریان از محصولات و خدمات آن فعالیت ارتباط مستقیم دارد. برندینگ به مثابه پلی است که ارتباط بین مشتریان و محصولات و خدمات یک کسب و کار را در ذهن مشتریان تداوم میبخشد. این پل تضمین کننده جریان درآمدی آن کسب وکار است. هر چه این پل مستحکم و پابرجا باشد ارتباط کسبوکار با مشتریان روانتر و جریان درآمدی کسبوکار نیز پرقدرتتر و پرسودتر خواهد بود.
شعار برندهای بزرگ دنیا
طراحی شعار بخش مهمی از برندسازی است. برندهای مشهور و موفق دنیا جایگاهشان را در ذهن مشتریان با شعارهای خلاقانه تثبیت میکنند. شعارهای برندهای بین المللی میتواند به عنوان الگوهای فعال کننده خلاقیت، مورد توجه کسب و کارهایی که گام های اولیه برندینگ را طی میکنند، مورد توجه قرار گیرد. شعارهای برخی از این برندها را که نمونههایی از برندسازی هوشمندانه به شمار میروند، مرور میکنیم.
ردبول: این محصول به تو بال می دهد
نایک: فقط انجامش بده
انرجایزر: ادامه میدهد و ادامه میدهد و ادامه میدهد
پاناسونیک: ایدههایی برای زندگی
اپل: متفاوت فکر کن
آدیداس: غیر ممکن وجود ندارد
پورشه: جایگزینی نیست
همچنین شما میتوانید با استفاده از لینکهای زیر سایر مطالب مربوس به برندینگ را مطالعه نمائید.