آیا هر سال نگاهی به استراتژی بازاریابی تیم خود می اندازید؟
قاعدتاً باید اینکار را انجام دهید. بدون داشتن برنامه بازاریابی (Marketing Plan) سالیانه، همه چیز ممکن است به هم ریخته و آشفته شود؛ برای شروع، بیایید به نحوه ایجاد یک برنامه بازاریابی بپردازیم و سپس به المانهایی که در یک استراتژی بازاریابی وجود دارد، نگاهی بیاندازیم.
استراتژی بازاریابی چیست؟
طرح کلی برنامه بازاریابی
برنامههای بازاریابی میتوانند به قدری دقیق باشند تا بازاری که شما در آن فعالیت میکنید (چه مستقیم با مشتریان (B2C) در ارتباط باشید و چه با سایر کسبوکارها) را منعکس کنند. با این وجود، در اینجا مواردی را معرفی خواهیم کرد که هر برنامه بازاریابی موثر، شامل آنها خواهد بود:
1) خلاصه کسب و کار
در یک برنامه بازاریابی، خلاصه کسبوکار شما دقیقاً همان چیزی است که قصد ارائه آن به مشتریان را دارید؛ خلاصهای از سازمان که شامل موارد زیر خواهد بود:
- نام شرکت
- دفتر مرکزی شرکت
- بیانیه ماموریت آن
2) مقدمات کسبوکار
مورد Business Initiatives (مقدمات کسب و کار) یک طرح بازاریابی، به شما کمک میکند تا اهداف مختلف بخش خود را تقسیمبندی کنید. این بخش از برنامه بازاریابی میبایست پروژههایی را که مختص بازاریابی هستند، مشخص کند. همچنین اهداف آن پروژهها و چگونگی اندازهگیری و سنجش آن اهداف را نیز شرح خواهد داد.
3) تجزیه و تحلیل مخاطب (هدف بازار)
در این قسمت، برخی از تحقیقات اولیه بازار را انجام خواهید داد. دقت داشته باشید که اگر شرکتتان پیشتر، تحقیقات بازار کاملی انجام داده باشد، ممکن است این بخش از برنامه بازاریابیتان راحتتر پیش رود.
در نهایت، این مورد از برنامه بازاریابی به شما کمک میکند تا بازاری که در آن فعالیت میکنید و نیز پرسونای مخاطبانتان را توصیف کنید. پرسونا یا شخصیت مخاطب، توصیفی نیمه تخیلی از مشتری ایدهآل شما است که با ویژگیهای زیر تعیین میشود:
- سن
- محل
- عنوان
- اهداف
- چالشهای شخصی
- دردها
- ایجاد رویدادها
4) تجزیه و تحلیل رقبا
در تحقیقات بازارتان، میبایست رقبای خود را شناسایی و تحلیل کنید؛ آنچه را که آنها با استفاده از مزیت رقابتیشان به خوبی انجام میدهند. شناسایی خلاء و گَپهایی که شما میتوانید به جای آنها، به طور بالقوه با محصولات یا خدماتتان پر کنید. آنالیز رقبا شامل موارد زیر میباشد:
- جایگاه برند در ذهن مخاطبان
- سهم بازار
- پیشنهادات
- قیمتگذاری
5) تجزیه و تحلیل SWOT
یکی از المانهای مهم و حائز اهمیت برنامه بازاریابی، تجزیه و تحلیل SWOT است که مخفف: نقاط قوت و ضعف داخلی، فرصت و تهدیدهای خارجی کسب وکار است. در مورد تجزیه و تحلیل SWOT کسب و کار خود صبور باشید. عجله نکنید؛ چراکه بیشتر آن بر اساس تحقیقات بازار که بالاتر عنوان شد و همچنین براساس استراتژیتان که در مورد بعدی خواهیم گفت، نوشته میشود.
6) استراتژی بازار
استراتژی بازار، از اطلاعات موجود در بخشهای بالا استفاده میکند تا نحوه ورود به بازارتان را مشخص کند.
میبایست به این سوال مهم پاسخ دهید که کسبوکارتان چه چیزهایی را به مخاطبان ارائه میدهد که رقبای شما، پیشتر به آنها ارائه نکردهاند؟
در یک برنامه بازاریابی کامل، این بخش می تواند حاوی “7 P آمیخته بازاریابی” باشد:
- محصول (Product)
- قیمت (Price)
- مکان توزیع (Place)
- ترویج (Promotion
- نیروی انسانی (People)
- شواهد عینی (Physical Evidence)
- فرایند (Process)
7) بودجه
مورد بودجه برنامه بازاریابی خود را با قیمت محصول یا سایر اطلاعات مالی شرکت اشتباه نگیرید. بودجه شما نشان میدهد که چقدر پول به تیم بازاریابی اختصاص داده است تا ابتکارات و اهداف ذکر شده در موارد بالا را دنبال کند.
بسته به اینکه چه میزان هزینه شخصی دارید، بر طبق مواردی که بودجه خود را صرف آنها خواهید کرد، میبایست بودجه خود را تخمین بزنید. به عنوان مثال هزینههای بازاریابی عبارتند از:
- هزینههای برون سپاری به آژانس بازاریابی و/ یا سایر ارائه دهندگان
- نرم افزار بازاریابی
- تبلیغات پولی
- رویدادها (آنهایی که میزبانی و/ یا شرکت خواهید کرد)
8) کانالهای بازاریابی
در نهایت، برنامه بازاریابی شامل فهرستی از کانالهای بازاریابی شما خواهد بود. که از طریق این کانالهای بازاریابی، محتواهایی را منتشر میکنید که به خریداران خود آموزش میدهد، برایشان سرنخ تولید کنند و آگاهی از برندتان را گسترش دهند.
اگر در رسانههای اجتماعی منتشر میکنید (یا قصد انتشار آن را دارید)، اینجا جایی است که میتوانید در مورد آن صحبت کنید. از بخش کانالهای بازاریابی در برنامه بازاریابی خود استفاده کنید تا مشخص کنید که در کدام شبکههای اجتماعی میخواهید صفحه کسبوکاری راهاندازی کنید، برای چه چیزی از این شبکه اجتماعی استفاده میکنید و چگونه موفقیت خود را در این شبکه میسنجید. بخشی از هدف این بخش آن است که به مدیران ارشد، چه در داخل و چه در خارج از بخش بازاریابی، ثابت کنید که این کانالها در خدمت رشد کسبوکار خواهند بود.
9) پیش بینی های مالی
با دانستن بودجه و انجام تجزیه و تحلیل در کانالهای بازاریابی که میخواهید در آنها سرمایهگذاری کنید، باید بتوانید بر اساس بازده سرمایه گذاری مورد انتظار (ROI)، برنامهای برای میزان بودجه سرمایه گذاریتان مشخص کنید. از آنجا، میتوانید پیشبینیهای مالی سال آینده را ارائه دهید. دقت داشته باشید که توضیحات فوق الذکر میتواند به برنامه ریزی اجراییتان کمک ویژهای کند.
سخن پایانی:
مواردی که در این مطلب بیان شد، تنها اشاره کوچکی به بحث استراتژی بازاریابی بود. در حالی که استراتژی بازاریابی بسیار گستردهتر از مطالب بیان شده است. جایی که باید استراتژی محتوایی و بازارایابی محتوایی نیز در آن گنجانده شود. همچنین شما میتوانید شباهت و تفاوتهای استراتژی محتوایی و استراتژی بازاریابی و معیارهای بازاریابی محتوایی را در مقالات دیگر مطالعه کنید تا بهتر با این موضوعات آشنا شوید.