تأثیر رقابت شدید در شکست استارتاپها به همراه استراتژیهای مقابله

در فضای استارتاپها، بهمحض اینکه یک ایده جدید پدید میآید و در بازار نشانههایی از موفقیت این ایده نمایان میشود، سایر افراد مشتاق نیز تمایل پیدا میکنند تا به بازار وارد شوند. در صورتیکه موانع ورود برای این افراد کم باشد، بهمرور رقبای جدید زیادی به بازار وارد میشوند که در اینصورت ممکن است بهدلیل دسترسی آسان به سرمایه و حتی توانایی جذب نیروی انسانی ماهر و با تجربه، مزیت رقابتی استارتاپ شما را از بین ببرند و در زمان کم بتوانند سهم زیادی از بازار را تسخیر کنند. در واقع، گاهی اوقات فضای کار استارتاپها بسیار رقابتی میشود و همیشه هم این موضوع باعث موفقیت کسبوکارها نخواهد شد.

امروزه بعضی از استارتاپها بهدلیل رقابت شدید بین آنها شکست میخورند و شکست استارتاپها در رقابت یک مسئله پیشبینیشده است. همانطور که گفته شد اگر استارتاپ به این مسئله یعنی میزان رقابت در بازار توجه نکند، با شکست مواجه میشود. یکی از راههای اصلی و مهم بهمنظور جلوگیری از شکست استارتاپ خود و جلوگیری از موفقیت رقبا، بازاریابی و انجام تبلیغات بهصورت هوشمندانه است. در اینصورت، عدم شناسایی مشتریان و مخاطبان هدف و معرفی محصول خود به آنها میتواند باعث شکست استارتاپها در رقابت شود.

از طرفی، ممکن است رقیب یک استارتاپ، شرکتی بزرگ و معتبر باشد. در اینصورت برای استارتاپها بسیار دشوار است که بخواهند با معتبرترینهای صنعت کسبوکار و در واقع با غولهای این صنعت رقابت کنند و در کنار آن بتوانند در بازار یک جایگاه خوبی بهدست آورند؛ زیرا این شرکتها طی چندین سال به موفقیت رسیدهاند و در این مدت زمان توانستهاند سهم عظیمی از بازار را دریافت کنند. اما جالب است بدانید که شرکتهای بزرگ و معتبر نیز از حضور استارتاپها چندان راضی نیستند و در واقع، استارتاپها را بهعنوان مانع مسیر پیشرفت خود میشناسند. بههمین دلیل است که با روی کار آمدن یک استارتاپ موفق و باانگیزه سعی میکنند که آن را از سر راه خود کنار بزنند.
استراتژیهای مؤثر در جلوگیری از شکست استارتاپها در رقابت
1. شما باید مزیتهای رقابتی خود را شناسایی کنید.
اولین و مهمترین قدم برای اینکه شما بتوانید در بازار شرکتهای بزرگ، یک استارتاپ موفق راهاندازی کنید، اطمینان از داشتن مزیتها و ویژگیهای منحصربهفرد است. در واقع، شما باید مطمئن شوید که بهعنوان یک استارتاپ کوچک نسبتبه رقبای بزرگ خود مزیت منحصربهفردی دارید.
کسبوکارهای بزرگ منابع وسیعی در پول، پرسنل و حتی سرمایه اجتماعی دارند و میتوانند از تمامی رقبای خود در بازاریابی و تبلیغات بیشتر و موفقتر عمل کنند. برندهای این کسبوکارها قابل تشخیص است و مشتریانی که جذب کردهاند نیز، وفادارترند. همچنین این کسبوکارها میتوانند نسبتبه شرکتهایی که سرمایه کمتری دارند، فناوریهای پیشرفتهتری خریداری کنند. اما استارتاپهای کوچک و نوپا نیز مزایا و امتیازات متنوعی دارند که کسبوکارهای بزرگ نمیتوانند بهسادگی آنها را داشته باشند.
میتوانید از طریق لینک زیر، مطلب لوم ارزش پیشنهادی را مطالعه کنید.
⇐ بوم ارزش پیشنهادی به همراه تمپلیت خام و ویدیو آموزشی ⇒
2. آن بخش از بازار که مخصوص شماست را شناسایی کنید. (Niche Market را پیدا کنید)
قبل از هرگونه اقدامی، استارتاپها باید بخش خاصی از بازار را برای شروع کار خود انتخاب کنند. در واقع باید روی یک بخش خاص تمرکز کرده و رشد همهجانبه را روی آن بخش قرار دهند. در اینصورت میتوانند بهتر و مؤثرتر در بازار رقابت کرده و حتی رقبای بزرگ را شکست دهند. برای این کار شما باید تمرکز خود را روی قشر خاصی از مردم قرار دهید و با بخشهای مشخصی از جامعه در ارتباط باشید. در اینصورت، شناخت بازار خاص و بازاریابی در آن، باعث میشود که استارتاپ شما خرید و فروش سریعتری داشته باشد و سود بیشتری کسب کند. حتی امکان رشد بیشتر در آینده نیز از این طریق فراهم میشود.
⇐ تمپلیت شناسایی و تحلیل اکوسیستم کسب و کار + استخراج مخاطب ⇒
3. در زمان حمله شرکتهای بزرگ کنارهگیری کنید.
در صورتیکه یک شرکت بزرگ، معتبر و پیشرفته به بازاری که استارتاپ شما در آن فعالیت میکند حمله کند، شما باید از تلاش برای رقابت با این شرکت جلوگیری کنید. گرچه در این زمینه یکسری موارد استثنائی نیز وجود دارند؛ اما غالباً در اکثر موارد، زمانیکه یک کسبوکار کوچک تلاش میکند با یک شرکت بزرگ رقابت کند، با شکست مواجه میشود. استارتاپها بهجای اینکه به فضای رقابت شدید شرکتهای بزرگ وارد شوند، باید بخشی از بازار را پیدا کنند که در آن هیچکس دیگری وجود ندارد؛ بهعبارتی بهجای اینکه با نقاط قوت رقبای خود رقابت کنند، باید دنبال فرصتی باشند که آنها را کنار زده و فضای شفافی در بازار برای خود ایجاد کنند.
⇐ شناسایی رقبا چگونه انجام میشود؟ + ویدیو آموزشی و تمپلیت ⇒
4. به مشتریان خود خدمات بینظیر ارائه دهید.
در صورتیکه ابتدای راهاندازی کسبوکار خود هستید، در نظر داشته باشید که ممکن است در اینراه مجبور باشید با شرکتهای بزرگ و معتبر رقابت کنید؛ بههمین دلیل باید متعهد شوید که به مشتریان خود خدمات باکیفیت و بینظیر ارائه میدهید. ارائه خدمات بینظیر به مشتریان باعث ایجاد یک اعتماد تدریجی در آنها شده و وفاداری و حمایت آنها را نسبتبه برند افزایش میدهد. علاوهبر آن، برای کسب و حفظ مشتریان در طولانیمدت نیز، بسیار اهمیت داشته و تأثیرگذار است.
⇐ تمپلیت پروفایل کوتاه مشتری به همراه تمپلیت خام و ویدیو آموزشی ⇒
5. حداکثر میزان بکاند (Backend) را داشته باشید.
استارتاپها باید بتوانند سرویسهای بکاند قابل اعتماد و گستردهای داشته باشند که بهخوبی طراحی شده است؛ مانند پیامرسانی، اشتراکگذاری، همگامسازی و سایر ویژگیهای مبتنی بر وب که بهصورت 24 ساعته و در تمامی روزهای هفته در دسترس هستند. در واقع استارتاپها باید این سرویسها را به مشتریان و کاربران خود ارائه دهند. کسبوکارهای کوچک از این طریق میتوانند قویتر و حتی بهتر از شرکتهای بزرگ و معتبر در این صنعت، عمل کنند و در آن، با عملکرد خوب خود رشد و پیشرفت مؤثری داشته باشند. در نتیجه، در کنار ارائه خدمات بینظیر به مشتریان، ارائه دادن خدمات پشتصحنه مورد نیاز آنها نیز بسیار اهمیت دارد.
6. با رقبای خود بهصورت استراتژیک همکاری کنید.
شاید جالب باشید بدانید که یکی از مؤثرترین روشها برای موفقیت و ماندگاری استارتاپها در بازار رقابت، ورود به مشارکت با شرکتهای بزرگتر است. در واقع، استارتاپها میتوانند از همکاری با شرکتهای بزرگتر سود زیادی کسب کنند. شما با مشخص کردن مواردی که میتواند باعث ایجاد روابطی شود که موفقیت هردو نهاد افزایش یابد، میتوانید در این مسیر گام بردارید و در این راه، با داشتن یک رویکرد مناسب میتوانید، تجارت جدید و محبوبیت زیادی بهدست آورید.
7. در رابطهبا فرهنگ استارتاپی خود یک برند ایجاد کنید.
فرهنگ استارتاپی، غالباً روی کارمندان، چشماندازهای بلندمدت و همچنین روابط اداری متمرکز است. برای اینکه در بازار رقابت باقی بمانید، باید فرهنگ داخلی خود را پذیرفته و آن را به بخشی از برند خود تبدیل کنید. منظور از برند تنها قراردادهای لوگو و نامگذاری نیست و برند در هر جنبه از شرکت بزرگ تعبیه شده است. در واقع، فرهنگ داخلی استارتاپ شما باید در هر بخش از کسبوکار منعکس شود. در اینصورت، میتوانید بهسادگی، نیروهای داوطلب برای استخدام و همچنین سرمایه بیشتری جذب کنید.
در نتیجه، رقابت استارتاپها در شکست یا موفقیت آنها بسیار تأثیرگذار است و شکست استارتاپ در رقابت مسئلهای است که بنیانگذاران باید به آن توجه داشته باشند.
در انتها باید بگوییم که
در این مقاله، استراتژیهای رقابت در بازار برای جلوگیری از شکست استارتاپها در رقابت معرفی شدند. با دنبال کردن این استراتژیها، استارتاپها و تمامی کسبوکارهای نوپا میتوانند در محیط رقابتی بازار دوام بیاورند و حتی به رقابت با غولهای صنعت کسبوکار بپردازند. در نهایت با کمک این راهکارها استارتاپها میتوانند در رقابت با دیگر کسبوکارها رشد کرده و موفق شوند. برای اینکه از رقابت شدید در دنیای استارتاپها دور بمانید و بتوانید راه خودتان را با قدرت بروید، باید مزیتهای رقابتی خود را مشخص کنید، بخش مخصوص به خودتان در بازار را پیدا کنید، به مشتریان خود خدمات بینظیر بدهید، در زمان حمله شرکتهای بزرگ از رقابت سرسختانه کنارهگیری کنید، با رقبای خود همکاری استراتژیک داشته باشید، برند خود را کاملاً همراستا با فرهنگ استارتاپی خود بسازید و با خدماتدهی کامل و همهجانبه به افراد، رضایت مشتریان را در دنیای بزرگ و شلوغ استارتاپها بهدست آورید و با این کارهاست که میتوانید به موفقیت و نتایج بزرگ در کسبوکار خود برسید.